Welkom Fluvastatine

Welkom Fluvastatine in mijn broze lijf. Wie heeft jouw mooie naam bedacht? We gaan met elkaar aan de slag om die lelijke vetten te nekken. Het moet je goed doen dat ik als huisarts nog jouw voorouders heb gekend en voorgeschreven. Ik herinner mij nog de feestelijke introductie van jouw oudste broertje. Zelfs de roddelpers berichtte enthousiast over de imposante verlaging van het ‘slechte’ cholesterol, die hiermee bereikt kon worden. En ja, ik zie nog dat enthousiaste echtpaar – midden in de zeventig en ware gezondheidsfreaks – op mijn spreekuur verschijnen: “Dokter, wij willen beiden graag dat nieuwe middel want dan kunnen we met gerust hart frietjes mét en frikandellen eten.”

De eerste pil die ik dagelijks moest gaan gebruiken, was de meeste bittere: want plots was ik patiënt. Nu ben ik multi-user en lieve hemel: wat went dat snel! Vroeger ging de halve lunchtijd op aan het signeren van herhaalrecepten, hele waslijsten trokken aan mij voorbij, in een cynische bui dacht ik wel eens: waarom gaan wij deze zooi niet per ons voorschrijven? Nu behoor ik tot de die doelgroep, waarbij ik mij vroeger afvroeg: waarvoor en voor wie slikt men dat alles en hoelang gaat dat goed? Laten wij elkaar niet besodemieteren en recht in de ogen aankijken: bij menige ziekenhuisopname was herstel louter een kwestie van halveren van de medicatie.

Wat wil ik? Pets boem dood door een hartinfarct of gesloopt worden door kanker?

Je bevindt je in goed gezelschap, beste Fluvastatine. In mijn medicijnenpaspoort staan nog zeven andere medicamenten. Volgens de apothekersassistente gaan jullie goed met elkaar om maar ik moet je wel strikt van jouw maatjes gescheiden houden. Jij bent de enige die ik voor het slapen moet innemen. ‘Want’ – werd mij erbij verteld – ‘jij doet ’s nachts jouw werk’. Spannend! Uiteraard heb ik jouw bijsluiter gelezen. Daar word je bepaald niet vrolijk van. Even sloeg de twijfel toe. ‘Dankzij statines overleven mensen een hartinfarct en worden ze veel ouder,’ zei een of andere prof op een bijscholing. Maar hoe ziet dat leven er in blessuretijd uit? Wat wil ik? Pets boem dood door een hartinfarct of gesloopt worden door kanker?

Volgens de laatste richtlijnen zou bijna de helft van alle 40- tot 75-jarige Amerikanen in aanmerking komen voor cholesterolverlagers. Om eerlijk te zijn identificeer ik mij liever met andere doelgroepen, maar dat maakt verder niet uit. Relevanter is dat jij, beste Fluvastatine, niet de eerste statine bent, die ik gebruik. Sim-, rosy- en atorvastatine zijn jou voorgegaan. Daarmee ben ik gestopt: bij één van deze middelen kon ik op een gegeven moment niet meer tennissen van de spierpijn en van een ander kreeg ik nachtmerries. Nu tennis ik al een tijdje niet meer en nachtmerries heb ik nog altijd. Je bent dus welkom, Fluvastatine, maar laten we – op doktersadvies – bescheiden beginnen met om de dag een capsule van 20 mg. Dan kunnen jouw maatjes en niet te vergeten mijn broze lijf wat aan jou wennen.

Delen