Werk aan jezelf

Voel je niet langer onzeker over hoe je op anderen overkomt. Ga aan de slag om je uitstraling bij te schaven.

Tekst: Remco Heukels | Beeld: Shutterstock

 

Het is belangrijk dat je weet hoe je overkomt en dat je, als je dat nodig vindt, je uitstraling kunt bijsturen. Dit heet selfmonitoring. Je zet je gedrag dan zo in dat het past bij de situatie en bij het doel dat je wilt bereiken. Bijvoorbeeld in gesprekken met patiënten, maar ook tegenover collega’s en bestuurders. Maar hoe zorg je ervoor dat je overkomt zoals je wilt overkomen?

Het belangrijkste is dat je in staat bent om aan de twee voornaamste knoppen in je interne regiekamer te draaien. Met knop 1 zet je warmte aan: je richt je op de ander, op contact maken en op empathisch overkomen. Knop 2 is voor kracht: stevigheid, geloofwaardigheid en deskundigheid. Hoeveel warmte of hoeveel kracht je inzet, is afhankelijk van de situatie en van degene die tegenover je zit. Hieronder een aantal tips.

Zorg voor een kloppend zelfbeeld

We maken onszelf van binnen mee, weten wat wij denken en voelen en waar wij onzeker over zijn. Aan de buitenkant is dat vaak niet te zien. Een kloppend zelfbeeld ontwikkel je door regelmatig feedback te vragen over hoe je overkomt. Voeg die verschillende indrukken bij elkaar, filter daar de belangrijkste overeenkomsten uit en ‘mix’ zo een kloppend zelfbeeld.

Verf geen rode rozen rood

Krijg je regelmatig te horen dat je warm en vriendelijk overkomt, dan mag je ervan uitgaan dat je dit voldoende laat zien. Ga dus geen ‘rode rozen rood verven’, ga je dus niet nog meer inzetten voor een kwaliteit die je van nature al voldoende uitstraalt. Voeg daar liever iets anders aan toe. Als je al een warme uitstraling hebt, voeg dan meer kracht toe. Het gaat om de juiste balans tussen deze twee.

Geef jezelf beknopte regieaanwijzingen

Focus niet alleen op de inhoud van je boodschap, maar geef jezelf beknopte regieaanwijzingen voor de non-verbale communicatie: nu even een pauze laten vallen, hier een glimlach, daar iedereen aankijken, dan extra rechtop gaan zitten. Wees de regisseur van je eigen gedrag om maximale impact te hebben.

Lichaamstaal klinkt altijd luider dan woorden

Je non-verbale communicatie (houding, stemgebruik en mimiek) heeft altijd meer impact dan je woordgebruik.

Blijf jezelf

Wees gerust: in de kern blijf je wie jij bent. Het inzetten van ander, nieuw gedrag zal je niet direct een ander mens maken. Het kan je wel helpen om overtuigender over te komen en meer te bereiken dan je tot nu toe hebt bereikt. Het voelt in het begin wat onwennig om iets op een andere manier te doen maar wanneer je jezelf effectief aanstuurt, zal het nieuwe gedrag vanzelf ‘eigen’ worden. Kortom: geef jezelf de tijd om te wennen aan nieuw gedrag.

Remco Heukels is trainer bij de Academie voor Medisch Specialisten (Profileren voor aios) en bij VvAA Opleidingen (Overtuigend overkomen).

Delen