Wijnproeven op de fiets

Waar wijngaarden zijn, is het vaak goed toeven. Meestal stroomt er een rivier met een eeuwenlange (wijn)historie door het fraaie landschap. De transportfunctie ervan was immers van levensbelang voor de wijnbouw langs de Loire, Rhône, Saône en Rijn. Niet verwonderlijk dus dat hier vier van de meest toeristvriendelijke wijnfietsroutes van Frankrijk zijn te vinden.

Tekst: Jan Sjakes

Loire

De langste rivier van Frankrijk (1000 kilometer) heeft een van de populairste en best geoutilleerde fietsroutes van Frankrijk. Er is sinds 1995, toen dit fietstoeristenplan werd gelanceerd, 52 miljoen euro geïnvesteerd in de aan- leg en bewegwijzering van de langste aaneengesloten fietsroute van Frankrijk. La Loire à Vélo begint in de buurt van Nevers en eindigt 800 kilometer verder bij Saint-Nazaire aan de kust voorbij Nantes. Onderweg passeert u imponerende kastelen, (bewoonde) riviereilandjes, prachtige landschappen, monumentale bruggen, schattige dorpjes en natuurlijk de wijngaarden van de talloze wijnregio’s. Denk aan Sancerre, Touraine, Vouvray, Chinon, Bourgueil, Saumur, Anjou en Muscadet.

Er zijn langs de route zo’n driehonderd rustplaatsen ingericht om op adem te komen en van het landschap te genieten, soms voorzien van drinkwater en een picknickplek. De complete route is 800 kilometer lang. Voor wie niet het hele parcours op de pedalen wil nemen, biedt de Train Vélo Loire uitkomst; in de zomer mag op alle Interloire-treinen vanaf Orléans de fiets gratis mee in speciaal daartoe ingerichte rijtuigen.

De ietwat rommelige, toch informatieve, deels Nederlandstalige website fietsen-loire.com heeft een interactieve routekaart met veel tips voor accommodaties, attracties en restaurants (ook als mobiele app te downloaden).

Uitgebreide informatie over de wijnregio vindt u op vinsvaldeloire.fr, waaronder adressen van 350 zogenoemde Caves Touristiques, waar u welkom bent voor proeverijen en rondleidingen. Ook deze staan op de interactieve routekaart.

Bourgogne

Een bekende wijnroute in de Bourgogne is La Voie des Vignes à Vélo, een route van drie etappes dwars door de Côtes d’Or. Van Dijon naar Nuits-St.George (24 kilometer); van Nuits-St.George naar Beaune (18 kilometer); en van Beaune naar Santenay (23 kilometer). Vanaf Santenay zijn er nog twee extra tochtjes, waarvan die naar Nolay (14 kilometer) fraaie panorama’s biedt.

De rivier Saône blijft op ruime afstand van de fietsroute, maar de beroemde wijngaarden, waaronder die van de mooiste (en duurste) wijnen ter wereld, zijn binnen handbereik. Denk aande wijndorpen Vosne-Romanée,Gevrey-Chambertin en Montrachet.

Interactieve kaarten van deze route(s) vindt u op francevelotourisme.com. Zoals wel vaker bij Franse websiteshoudt de navigatie niet over. Gebruik voor de complete route de zoekterm ‘les vignobles à vélo’.

Welkom bij de wijnboer

Vrijwel alle Franse wijnbedrijven hebben een proefruimte, alleen staat de deur niet overal altijd open, zeker niet tijdens de oogst. Eerst even bellen is wel zo handig. Niemand is verplicht tot kopen, maar proeven bij de wijnboer is niet bedoeld als gratis attractie. Een ongeschreven regel is dat de duur van de proefsessie in verhouding staat tot de kans op inkomsten. Het complete assortiment doorproeven en dan vertrekken met een flesje van vier euro is flauw. Zoekt u een fles voor bij de picknick of als beloning bij aankomst op het overnachtingsadres, laat dat dan weten, inclusief de prijsklasse die u in gedachten heeft. Vraag om suggesties, proef ze en maak een keuze. Daar krijgt u geen spijt van!

Elzas

Ook in de Elzas is niet zo lang geleden werk gemaakt van een nieuwe fietsroute. In 2013 opende de Véloroute du Vignoble d’Alsace, die begint in Marlenheim en eindigt in Thann, zo’n 170 kilometer en honderd wijndorpen zuidelijker. De Rijn loopt parallel aan de route, maar anders dan de Loire-tocht blijft de rivier volledig buiten beeld. De Elzas-fietsroute volgt grotendeels de schilderachtige Route des Vins die al 60 jaar bestaat, maar heeft daar fietsvriendelijke trajecten aan toegevoegd, met een eigen bewegwijzering.

Vergeet niet een keer af te stappen om een van de vijftig ‘sentiers viticoles’ te bewandelen. Deze educatieve wijnpaden door wijngaarden en wijndorpjes zijn tijdens de oogst en een maand daaraan voorafgaand niet toegankelijk.

Ga vooral ook uit eten in de Elzas. De streek telt 26 restaurants met (een)Michelinster(ren), terwijl het in de vele, relatief eenvoudige Elzasser Winstubs (of Wistubs) ook al zo gezellig en goed eten is, uiteraard begeleid door de beste Elzas-wijnen.

Op alsaceavelo.fr staan alle fietstochten in de Elzas en de Vogezen, bij elkaar goed voor 2500 kilometer fietsplezier. Er is een kaart van de nieuwe wijnfietsroute, maar die is niet interactief. De website van de oude Route des Vins, inclusief interactieve kaart, is daarom handig voor de diverse adressen: route-des-vins-alsace.com

Rhône

De ViaRhôna volgt de Rhône op de voet vanaf het Meer van Genève tot aan de Middellandse Zee. Voor een tocht langs de Rhône-wijngaarden is het deel van deze fietsroute tussen Lyon en Avignon (200 kilometer) het beste kompas. Van de Côte Rotie tot Châteauneuf-du-Pape, met talloze adressen en tips op de interactieve kaart. Op de website van ViaRhôna kunnen ook diverse (deel)routes op het thema wijn in de Languedoc en de Provence worden geraadpleegd, viarhona.com

 

Delen