Wisselende contacten

Dienie Koolen-Goossens
Dienie Koolen-Goossens is zorgondernemer, logopedist en docent. Zij is bestuurlijk actief en heeft passie voor gezondheidszorg en onderwijs. Bekijk ook haar profiel op LinkedIn. Lees alle artikelen van Dienie Koolen-Goossens

Samenwerken is essentieel in de zorg. Naast de omgang met de omgeving van de patiënt heb je veel lijntjes uitstaan voor overleg.

Vanuit mijn vak als paramedisch zorgverlener in de eerste lijn, in mijn geval logopedist, schets ik er een aantal. Natuurlijk hebben we de huisarts die we als spil van de zorg zien. Maar wanneer iemand ook regelmatig zorg krijgt van specialisten, zijn die meestal het aanspreekpunt.

Wat bespreken we zoal met wie?

 • Huisarts: patiënt die niet meer kan slikken en aan huis bezocht moet worden
 • Jeugdarts/-verpleegkundige: de gezinssituatie, of vragen over de ontwikkeling van een kind
 • Neuroloog: verloop behandeling van mensen met dysartie, afasie, dysfagie of dementie
 • KNO-arts/foniater: twijfel over gehoor, overleg of stemoperatie na logopedische behandeling nog nodig is
 • Longarts: bij mensen met astma, COPD of long COVID: de invloed op de stem en hoe ademoefeningen verlopen
 • Verpleegkundig Specialist Parkinson: hoe de communicatie thuis verloopt, hoe het met eten gaat, het algemeen welbevinden
 • Revalidatiearts: inschatting mogelijkheden van een patiënt
 • Orthodontist, tandarts: foto’s van gebitten, vorderingen door de juiste tong- en lipoefeningen, eventuele inzet van hulpmiddelen
 • (Kinder)fysiotherapeut/oefentherapeut: de houding, kracht, penvoering of ademfunctie van patiënten
 • Ergotherapeut: hulpmiddelen bij eten en drinken
 • Diëtist: intake voeding voor patiënt (jong of oud)
 • Wijkverpleegkundigen: hoe drinken en eten verloopt, iemands verstaanbaarheid, inname medicijnen en zelfredzaamheid
 • Orthopedagoog/psycholoog: uitleg over de afgenomen onderzoeken en adviezen die daaruit voortvloeien
 • Audioloog/audicien: resultaat van gehooronderzoeken of over hulpmiddelen
 • Geriater: zelfstandigheid van patiënt, cognitieve functies, belastbaarheid partner

We hebben met vele partners in de zorg en binnen het sociaal domein regelmatig overleg op uitnodiging van onze gemeente. Met onderwerpen als ‘de eerste 1000 dagen van een kind’ of laaggeletterdheid. We werken samen met leerkrachten, ambulant begeleiders van (speciaal) onderwijs, medewerkers van kinderopvangcentra en van dagbesteding.

Op gezette tijden vergaderen we in kwaliteitskringen, mono- én multidisciplinair, zoals binnen ParkinsonNet, eventueel Stemkring of Dyslexiekring. Vier keer per jaar is er een overleg met jeugdzorg en gezamenlijke partners. Wij hebben vaak een signaleerfunctie voor nader onderzoek over bijvoorbeeld algemene ontwikkeling, gehoorproblemen of cognitieve achteruitgang.

We praten met opleidingsinstanties en bezoeken bijeenkomsten over het opleiden van stagiaires. Steeds meer modules worden interprofessioneel gegeven.

Zoals u ziet liggen er veel lijntjes uit. Die pakken we graag op. Het is geen vaststaand lijstje, want regelmatig wisselen de personen en lopen de lijntjes weer anders. Daarnaast stimuleert het Integraal Zorg Akkoord samenwerkingsverbanden steeds meer. Benieuwd wat dit gaat brengen. De uitnodiging voor een symposium van het Platform Organisatiegraad Paramedische Zorg is al binnen. Kijken of het in de agenda past!

3 Reacties Reageer zelf

 1. Ineke Hendriks
  Geplaatst op 2 februari 2023 om 18:24 | Permalink

  Beste Dienie,
  Een aardige lijst van disciplines waarmee wordt samengewerkt. Vanaf je woorden kan ik niet proeven of er enig cynisme doorklinkt…
  Ikzelf heb veel cynisme: het platform wordt betaald met geld dat is vrijgemaakt ná het Gupta-rapport (16 miljoen euro) en nu wordt opgestookt door bureaus die avonden zoals door jou genoemd inrichten (paramedisch platform) en ROS-medewerkers betaald. Geld dat dus niet direct ten goede komt aan de zorgverleners maar besteed wordt aan extra onbetaalde overleguren.
  Verder wordt mijn cynisme versterkt door het gegeven dat zorgverleners in de eerste lijn hun eigen netwerken hebben, informeel meestal, passend bij de populatie aan wie zorg wordt verleend. De heren achter de beleidstafels weten echt te weinig over de wijze waarop eerstelijn en tweedelijn elkaar vinden in dienst van goede zorg verlenen.

 2. Ineke Hendriks
  Geplaatst op 2 februari 2023 om 18:26 | Permalink

  Betaald=betaalt

 3. Dienie Koolen-Goossens Dienie Koolen
  Geplaatst op 2 februari 2023 om 18:59 | Permalink

  Ineke, het cynisme mag je zeker halen uit de laatste zin. Mijn blog dat deel 2 hiervan is komt volgende week. Het heet; ‘Ga heen en verenigt u’. Dat we al zoveel samenwerken en nu weer ons moeten verenigen stemt mij ook kritisch. Dat lees je binnenkort. En ook dat onze eigen beroepsvereniging weinig zeggenschap heeft en geen bij tarieven. Ook kijk ik dan terug naar mijn ervaring met ROS’sen en tijdsinvestering die enorm is. Dank voor je reactie! En waar gaan inderdaad de gelden heen die er nu ineens zijn voor de zorg?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres zal nooit gepubliceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*