Woekerpolis

Non-nieuws in de Volkskrant gisteren: verzekerden die een natura- of budgetpolis hebben, lopen het risico een deel van de zorgrekening zelf te moeten betalen. De eerste zin onder de koptekst van het artikel maakt direct duidelijk dat het geen nieuws is, want daarin staat gewoon dat het beschreven risico blijkt uit cijfers die minister Edith Schippers van VWS al eerder bekendmaakte. Vreemd voor een dagblad om ‘al eerder’ bekend nieuws een tijdje op de plank te laten liggen. Maar ja, de zorgverzekeraars maken nu hun premies voor de basispolis 2016 bekend en dan is alles wat hiermee in verband te brengen is natuurlijk ineens weer voer voor de media.

De berichtgeving in de Volkskrant zal ook te maken hebben met de uitzending van het tv-programma Radar van afgelopen maandag, waarin veel aandacht werd besteed aan de budgetpolis. Het gegeven dat een aantal mensen naar deze polis verwijst als ‘woekerpolis’ tekent de stemming die bij hen rond deze polisvariant leeft. Wie de verstrekte informatie bij de polis leest, wordt echter goed geïnformeerd over wat die de verzekerde wel en niet biedt. Het punt is alleen dat mensen zich onvoldoende in hun zorgpolis verdiepen. Dat dan problemen op de loer liggen als in de zorgconsumptie keuzes worden gemaakt die niet aansluiten bij wat de polis biedt, is logisch. Maar hierbij wordt wel makkelijk voorbij gegaan aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen om een weloverwogen keuze te maken.

Bovendien is er iets vreemds aan de hand. Iedereen is het erover eens dat de zorg in Nederland van bijzonder goede kwaliteit is. Maar als de zorgverzekeraar een voorselectie uit dat uitstekende zorgaanbod maakt, staat half Nederland op zijn achterste benen. Dat is vreemd. Zeker omdat niemand verplicht is om van die voorselectie gebruik te maken.

 

Delen