Woord en daad
Het is het bericht dat je wist dat ging komen: huisartsen die patiënten in de spreekkamer krijgen met gezondheidsklachten die door de inflatie worden veroorzaakt. Het trieste is niet alleen dat het zover moest komen dat dit gebeurt, maar vooral ook dat dit nog slechts het topje van de ijsberg is.
De LHV reageert met de boodschap dat het tijdig aanpakken van financiële problemen een preventieve werking kan hebben. Dat is natuurlijk waar, maar het is niet de rol van de huisarts mensen te helpen om financiële problemen te voorkomen. Iets als de Buddy Payment app bijvoorbeeld is daar meer geschikt voor. Al is het met een inflatie van 10 of meer procent de vraag of die ondersteuning voor een groeiende groep mensen voldoende is om uit de problemen te blijven. Ook de speelruimte van de professionals in het sociaal domein wordt beperkt als de problemen van heel veel mensen zó hoog oplopen als nu aan het gebeuren is.
‘De komende periode zullen alleen maar meer mensen in de financiële problemen komen, met alle gezondheidsgevolgen van dien’
De trieste maar reële verwachting is dat in de komende periode alleen maar meer mensen in de financiële problemen zullen komen, met alle gezondheidsgevolgen van dien. Tim ’S Jongers, senior-adviseur bij de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving twitterde: “Ingrijpen op energiefactuur is niet meer of minder dan preventie. Bestaansonzekerheid, financiële stress, risicogedrag, schulden, gezinssystemen onder druk, toenemende armoede/dakloosheid et cetera zullen op termijn tot (ggz) zorg en bijhorende kosten leiden.”
Precies dat. Alle ogen op de overheid dus. Die heeft de mond vol over het belang van preventie. Als ze daadwerkelijk een rol wil spelen om zorg te voorkomen, is dit het moment voor actie.