Yes minister?

Marcel Levi windt er geen doekjes om. Het kan gemakkelijk allemaal veel beter in de zorg en het is ook helemaal niet erg als de zorgkosten fors verder oplopen. Dat hij maar al te graag de nieuwe minister van VWS wil worden, ligt er dik bovenop, ondanks zijn downplayen aan het einde van de Nieuwsuur-uitzending van afgelopen zondag waarin hem de vraag met zoveel woorden gesteld werd.

Aan populisme geen gebrek in het interview. Dat het stelsel is gebaseerd op concurrentie “in plaats van samenwerking” bijvoorbeeld. Alsof de twee elkaar uitsluiten. Of dat er iemand moet komen die “knopen doorhakt”. Levi straalt in het hele interview duidelijk uit dat hij degene is die dit wil doen. Door private equity in de zorg “gewoon” te verbieden bijvoorbeeld. Gezondheidseconoom Xander Koolman merkte hierover op X terecht op: ‘Kan dat wel zonder ook het praktijkhouderschap te verbieden? Hoe maak je onderscheid tussen een huisarts met vijf waarnemers in dienst en een private equity praktijk met zes huisartsen?’.

‘Te makkelijk gedacht over de mogelijkheid dingen te veranderen’

Afgezien daarvan: er is veel meer private equity dan in de huisartsenzorg alleen. Kijk bijvoorbeeld naar de tandheelkunde of de ouderenzorg. Allemaal verbieden? Als Levi die knoop wil doorhakken, kan hij veel tijd in de rechtbank tegemoet zien. Wat dat betreft zou de knoop die Ernst Kuipers doorhakte in de discussie over de kinderhartchirurgie een goede les voor hem moeten zijn.

Aan het einde van het interview stelt Levi dat Kuipers wel heel scherp ziet wat er niet goed is en hoe het anders moet, maar hij te makkelijk heeft gedacht over de mogelijkheid om dingen te veranderen. Hij denkt dat zelf beter te kunnen. Dat hij als minister te maken krijgt met coalitiegenoten en lobby van belangenpartijen vergeet hij gemakshalve even.

Delen