Zalm-aspergesalade

Henrike ter Horst (38, jeugdarts) werkt bij een consultatiebureau in Ede en is bestuurslid van de AJN (Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland). Henrike is getrouwd en moeder van drie zoons van 10, 7 en 4.

Tekst: Monique Bowman | Beeld: Marco Vellinga/DB

 

“Ik heb heel veel kookboeken, maar moet bekennen dat ik recepten zelden tot op de letter volg. Koken doe ik vooral op mijn gevoel. Ik ben geen vegetariër maar hou wel ontzettend veel van groenten. Ik heb voor ons gezin dan ook een biologisch groenteabonnement voor een aantal dagen in de week. ’s Winters maak ik vaak eenpansgerechten waarin ik die groenten verwerk, maar in deze tijd van het jaar gebruik ik ze vaak voor een salade. Zoals deze, waarvoor ik wat heb geëxperimenteerd met karnemelk voor een frisse dressing.”

06-2015p066-067

Zalm-aspergesalade met karnemelkdressing

(lunchgerecht of voorgerecht voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 300 gram (gerookte) zalmblokjes
  • 200 gram groene aspergetips
  • 2 flinke handen verse spinazie
  • 2 gekookte eieren, afgekoeld
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 eetlepel karnemelk
  • 1 eetlepel olie
  • voor garnering: wat verse dille
  • versgemalen peper
Bereiding

Maak een dressing van de mayonaise, karnemelk, dille en peper (voeg naar smaak eventueel een snufje zout toe). Rangschik de spinazieblaadjes als een bedje op twee bordjes. Leg hierop de zalm (voor een mooie presentatie is het aan te raden hiervoor een kookring te gebruiken). Roerbak de asperges in wat olie totdat ze iets gegaard zijn. Leg de asperges naast de zalm. Snij het ei in vieren en rangschik de stukjes op of rond de zalm. Garneer met wat verse dille.

Wijntip Han Sjakes

Gerookte vis kan het aan tafel nog weleens met de wijn aan de stok krijgen. Samen geven ze vaak een nare metalige smaak, die lang in je mond blijft hangen. De penetrante geur van oud ijzer kleeft ook hardnekkig aan het bestek, soms zelfs nog na het afwassen. Zodra er echter een friszure saus of dressing bij het gerecht aan te pas komt, is dit gevaar meestal geweken.

Bovendien zijn de gerookte zalmblokjes die ik bij Albert Heijn kocht hoogstwaarschijnlijk niet echt gerookt. Ze hebben vermoedelijk net als gerookte spekjes alleen in een badje met zout en vloeibare rook gelegen. Liquid smoke noemen ze dat, in condens gevangen rookaroma. Het is voor thuiskoks ook in een flesje te koop.

De melkzure dressing bij dit gerechtje doet sowieso zijn werk. Was de karnemelk mogelijk niet nodig om die handelaar in oude metalen buiten de deur te houden, de zachte, mildzure romigheid ervan voegt een aangenaam element toe aan de boterzachte vis en de beetgare asperges. Daar past wijn bij die een vergelijkbare milde zachtheid en knapperige frisheid in zich verenigt.

Negro Angelo & Figli, Serra Lupini, Roero Arneis, 2014.  Arneis is een karaktervolle druif uit Piemonte (Italië) met een geur van amandelnootjes, exotische witte bloemen en een stevige ronde smaak met peer, florale kruidigheid en frisbittere limoen (Grapedistrict, € 9,99).
Marqués de Cáceres, Rueda, Verdejo, 2014. Bescheiden en vriendelijke, toch zelfverzekerde Spaanse wijn met perzik, zachte appel en milde grapefruitbitters. Heerlijke zomerwijn. Perfecte match met het gerecht (Spar, Dirck III en Plus, vanaf € 5,99).

 

 

Delen