Zes jaar plus wachttijd

De wachttijd voor de co-schappen geneeskunde is de afgelopen drie jaar sterk opgelopen. Terugdringen ervan gaat lang duren. Laat je goed informeren.

Tekst: Daan Marselis | Beeld Het Wonderlab

 

 

De studie geneeskunde duurt zes jaar. Althans, zo zou het moeten zijn. Lisette Dekker had zich het vierde jaar van haar studie daarom wel anders voorgesteld. De 21-jarige zou verhuizen naar Amsterdam om op kamers te gaan. Maar dat gaat niet door. Nu ze de bachelor heeft afgerond, moet ze een jaar wachten tot ze met haar co-schappen kan beginnen. Daardoor is ze min of meer gedwongen zich uit te schrijven bij de universiteit. En dat betekent dat ze geen uitwonendenbeurs kan krijgen en dus geen geld heeft om huur te betalen. Het komende jaar gaat ze daarom werken in een verzorgingshuis in haar woonplaats Medemblik.

Dekker studeert geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze was van plan om de studie in zes jaar af te ronden. “Ik dacht: die studie duurt al zes jaar, ik wil er geen zeven jaar over doen.” Dat het toch die kant op gaat, werd afgelopen oktober duidelijk, toen de decanen tijdens een presentatie vertelden dat de wachttijd flink opgelopen was. Het gevolg is dat de lichting van Dekker één jaar moet wachten op de co-schappen, gerekend vanaf het moment van loting. “Daar schrokken velen van”, zegt ze. “Ik ook. Ik heb een maand uitloop, dus val ik net buiten de nominaalregeling, waarmee je direct toegang hebt tot de co-schappen. Tot dat praatje wist ik wel dat er een wachttijd zou zijn, maar ik dacht aan een paar maanden, niet aan een heel jaar.”

Lees verder (pdf).

03S-2013p010-012

Delen