Zó fout

In een aantal buitenlandse kranten verscheen vorige maand een artikel over een zesjarig meisje dat in Mariupol (Oekraïne) gewond was geraakt bij een van de vele beschietingen van de stad.

 Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Associated Press/ Evgeniy Maloletka

In de tekst wordt beschreven hoe de ambulancedienst en spoedartsen vechten voor het leven van het kind. Zonder succes, want het meisje sterft. ‘Toon dit aan Putin’, zouden de huilende artsen daarna geroepen hebben. En dus werd deze schokkende foto gepubliceerd. Op de voorgrond een aangeslagen vrouw met een roze mutsje in haar hand, op de achtergrond de ambulanceverpleegkundige bij het gewonde kind.

Er wordt vaak over Fake News gesproken. Is dit nep? Helaas niet, het bericht komt uit betrouwbare media. Niet fake dus, maar alles op de foto is wél fout. Oorlog is fout, het beschieten van burgers is fout en het per ongeluk raken van kinderen is fout-in-het-kwadraat. Als er geen raketten worden afgevuurd, hoeven artsen om die reden ook geen levens te redden. Niet van kinderen en niet van hun ontroostbare ouders. 

Delen