Zorg met een rode neus

In augustus had ik de eer Patch Adams, geestelijk vader van de Cliniclowns, in actie te zien. Met een aanstekelijk enthousiasme vertelde hij ons dat volgens hem de gezondheid van een persoon niet apart kan worden gezien van de gezondheid van zijn familie, de gemeenschap, de wereld en de gezondheidszorg zelf. Iedere patiënt is immers een complex mens en moet als zodanig worden behandeld.

Adams’ presentatie vond plaats in Noordwijk tijdens de summer classes van de Healthcare Leadership Summerschool. Zo’n 70 internationale studenten geneeskunde kwamen hier samen voor een opleidingsweek rond persoonlijk leiderschap met als uitgangspunt: als je de gezondheidszorg wilt verbeteren, begin je bij jezelf. Deze studenten willen meer menselijkheid en liefde in de zorg-sector door een hechte samenwerking tot stand te brengen tussen de verschillende zorgverleners, met de patiënt als kern.

Als je de gezondheidszorg wilt verbeteren, begin je bij jezelf

Door een groot aantal richtlijnen, protocollen en procedures komt de zorgverlener echter steeds verder van zijn patiënt af te staan. Maar het kan ook eenvoudig. Een van de studenten vertelde me over zijn ervaringen in een vluchtelingenkamp: tijdens een operatie viel de elektriciteit plots uit. Aangezien er geen noodgenerator was, moesten de dokters het probleem zelf oplossen: met het licht van twee iPhones werd de operatie voortgezet. En ze hoefden geen berisping van de Inspectie te vrezen, want die is er simpelweg niet. Zoiets kan hier natuurlijk niet, maar het toont wel aan dat samenwerking van essentieel belang is.

Ook VvAA vindt dit belangrijk en wil met u samenwerken om te zien wat er in uw praktijk leeft. Zo willen we een gemeenschappelijke route uitstippelen naar een onbezorgde en zorgzame praktijkvoering. Als we samenwerken en af en toe eens onze ‘rode neus’ opzetten, dan brengen we de zorg terug in de zorgsector. En onthoud: lachen is gezond!

Delen