Op de schop

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Heeft de koppensneller van Het Parool het betreffende artikel wel gelezen? Twee van de vier geïnterviewden in dat artikel – waaraan hij of zij de kop ‘Corona of niet, ons zorgstelsel moet op de schop’ gaf – zijn het immers niet eens met die stelling.

Gezondheidseconoom Marcel Canoy benadrukt dat in ons op gereguleerde marktwerking gebaseerde stelsel (Het Parool vergeet – bewust of onbewust? – ‘gereguleerde’) bij problemen in de zorg te gemakkelijk die ‘marktwerking’ wordt aangewezen als de schuldige, terwijl die in feite juist voor solidariteit in onze zorg zorgt. Anna van Poucke (KPMG) stelt: “Het klinkt cru, maar de vele coronadoden bewijzen de goede kwaliteit van het stelsel.”

‘Patiënt moet bereid zijn te accepteren dat de zorg niet op alle vragen het juiste antwoord biedt’

Beiden zijn het er overigens wel over eens dat verbeteringen in het stelsel noodzakelijk zijn. Van Poucke zegt ‘interne tegenstrijdigheid’ in het stelsel te zien: ziekte behandelen loont in plaats van ziekte voorkomen. Ook GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet wijst op de productieprikkel. Canoy stelt in dit verband de vraag of medisch altijd alles uit de kas moet worden gehaald, wat aansluit bij de boodschap van Zorginstituut Nederland dat het zaak is het basispakket te beperken tot zorg die bewezen effectief is.

Met dit laatste komt – in ieder geval zijdelings – de rol van de patiënt in het stelsel aan bod. Die moet immers bereid zijn te accepteren dat de zorg niet op alle vragen het juiste antwoord biedt. De achterliggende vraag is die naar de gewenste reikwijdte voor de patiënt om uit het beschikbare zorgaanbod te mogen kiezen als zorg wél nodig is. In dit licht is het gegeven dat het aantal mensen daalt dat kiest voor een restitutiepolis een ontwikkeling die aansluit bij hoe het stelsel bij de introductie ervan in 2006 bedoeld was.

2 Reacties Reageer zelf

 1. V. van Nederveen
  Geplaatst op 4 januari 2021 om 13:05 | Permalink

  ‘Patiënt moet bereid zijn te accepteren dat de zorg niet op alle vragen het juiste antwoord biedt’, zeker. Dat is te leren. Daarvoor moeten we meer investeren in kennis en inzicht in de zorg. Zowel op detail niveau als op niveau van de grote structuren. Dat geldt overigens niet alleen de patiënt, maar ook de behandelaar en de beslissers inclusief politici.
  Zo komen we wellicht voorbij het gangbare gezelschapspel waarbij iedereen een paar opmerkingen maakt en vervolgens hard wegloopt.
  Laten we meer in elkaar investeren, het loont en is nog leuk ook.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 4 januari 2021 om 13:32 | Permalink

  Helemaal mee eens. Niet voor niets pleitte ik er op deze plaats al eerder voor in het onderwijs veel meer aandacht aan preventie, gezondheid en gezondheidszorg te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de koppeling van biologieles en computeronderwijs. Laat schoolkinderen spelen met apps: wat gebeurt er in je lichaam als je er tien suikerklontjes in stopt? Een dergelijk speels aanbod vertaalt zich tijdens het avondeten thuis naar de ouders, die dan ook aan het denken worden gezet.