Aart Overtveld 1911-2016

Op 9 april overleed op zijn 105de verjaardag Aart Overtveld. In 1932, op 21-jarige leeftijd, was Overtveld de jongste tandarts van Nederland. Tot kort voor zijn overlijden reed hij soms nog een stukje met zijn oude Mercedes in zijn woonplaats Steenbergen (NB).

Wout de Bruine

In 2012 interviewde Arts en Auto de voormalige tandarts in woonzorgcentrum Onze Stede in Steenbergen, waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Tijdens het gesprek vertelde Overtveld gedetailleerd en helder over zijn carrière als tandarts, maar nog veel liever sprak hij over zijn grote passie, klassieke auto’s. Zijn geheugen vertoonde nog geen spoor van slijtage.

Overtveld was ten tijde van ons gesprek de oudste Nederlander met een rijbewijs. Hij bezat twee klassieke auto’s die hij goed liet onderhouden. Zelf sleutelen kon hij niet meer, maar hij had dat tot op hoge leeftijd nog wel gedaan.

De autoliefhebber had een Opel uit 1978 en, zijn favoriet, een Mercedes 230 uit de jaren tachtig. Daarmee maakte hij korte ritten in de omgeving van zijn woonplaats en tussen het zorgcentrum en zijn aangehouden woonhuisin Steenbergen. “Want”, vertrouwde Overtveld ons toe, “ik doe mijn boodschappen het liefst zelf, lekker brooden beleg kopen en dan thuis opeten.”

Aart Overtveld werd begin vorige eeuw geboren in het Zeeuwse Arnemuiden. Hij koos het beroep van tandarts omdat hij op zijn zestiende een van zijn voortanden bij een ongelukje brak. “Het plaatsen van een stifttand vond ik zo fascinerend dat ik direct tandarts wilde worden”, motiveerde Overtveld zijn keuze. “Maar ik had ook monteur kunnen worden, ik was gek op sleutelen.”

Hij koos het beroep van tandarts omdat hij op zijn zestiende een stuk van zijn voortanden bij een ongelukje brak

Toen hij in 1932 afstudeerde, was Overtveld met zijn 21 jaar op dat moment de jongste tandarts in Nederland. Zijn eerste praktijk startte hij op de bovenverdieping van zijn woning in zijn toenmalige woonplaats Schiedam. Tijdens ons interview vertelde Overtveld lachend dat nieuwe patiënten bij het ontmoeten van de piepjonge tandarts in verwarring raakten en naar zijn vader vroegen. “Daar zouden ze niet veel aan hebben gehad, want mijn vader was schoolhoofd.” De voormalig tandarts herinnerde zichzelf als een goede zorgverlener. “Ik was geïnteresseerd in mijn patiënten en probeerde ze altijd op hun gemak te stellen. Velen waardeerden dat en ik kreeg veel patiënten in mijn praktijk. Zo veel, dat ik er op een gegeven moment zelfs geen nieuwe meer bij kon hebben.”

Overtveld is tot aan zijn pensioen tandarts geweest. Zijn vrouw overleed in 1987. Een van zijn beide zoons verongelukte als kind, de ander overleed in 2012 op 70-jarige leeftijd. “Als je zo oud wordt, verlies je veel dierbaren om je heen, verzuchtte Overtveld tijdens het interview. De sleutel tot zijn eigen hoge leeftijd zag hij in het feit dat hij nooit had gerookt en gedronken. Het enige waar Overtveld ten tijde van ons interview in 2012 lichamelijk last van had, was een slecht gehoor. Dat had hij volgens zijn zeggen overgehouden aan de komst van de airrotor. “Die verving de trap-boor en de eerste versies maakten zo’n akelig hoog geluid.”

Op zijn 105de verjaardag overleed tandarts Aart Overtveld. Volgens de medewerkers van zorgcentrum Onze Stede gebeurde dat ‘kort voor het slapen gaan of toen hij net in slaap was gevallen’: “Hij is in ieder geval rustig heengegaan.”

Het interview met Aart Overtveld uit 2012 leest u hier.

Aart Overtveld

Delen