AbbVie richt zich op behandeling COVID-19

De inspanningen van de farmaceutische bedrijven zijn in de strijd tegen COVID-19 niet alléén gericht op het ontwikkelen van vaccins. Onder meer het Amerikaanse AbbVie zet de bij HCV en HIV opgedane expertise rond antivirale middelen in om tot behandelopties te komen. En het helpt een therapie met een in Nederland aangetroffen antilichaam te realiseren.

Het AbbVie-team werkt nauw samen met artsen, onderzoeksinstituten, overheden en niet-gouvernementele organisaties. Gegevens worden gedeeld en expertise wordt gecombineerd om zo snel mogelijk een effectief en veilig geneesmiddel te vinden voor mensen die besmet zijn met COVID-19. Voortbouwend op de expertise op het gebied van antistoffen en virologie, wordt onder meer de potentie van monoklonale antilichamen onderzocht. Samen met Harbour BioMed, de Universiteit Utrecht en het Erasmus Medisch Centrum wordt momenteel concreet gewerkt aan een therapie met het eerder in Sars-CoV-onderzoek gevonden monoklonaal antilichaam dat in het laboratorium óók in staat blijkt SARS-CoV-2 te neutraliseren.

De eerste tests werden uitgevoerd bij Harbour BioMed in samenwerking met de Universiteit Utrecht en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De hoop is in verder onderzoek ook aanknopingspunten te vinden voor het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen nog onbekende (toekomstige) coronavirussen.

Delen