Adviezen van afgestudeerden: ‘geniet ook’

Een tandarts, verloskundige en arts die net aan hun loopbaan zijn begonnen, blikken in Arts en Auto Student terug op hun studietijd. Als ze morgen opnieuw moesten beginnen, wat zouden ze dan exact zo doen? En wat compleet anders?

“Inmiddels is het een paar jaar geleden dat ik aan mijn opleiding begon, maar mijn eerste jaar weet ik nog als gisteren. Ik zie mezelf nog in de collegezaal zitten, vol verwondering wat er allemaal zou gaan komen.

Wat ik wel wist, was dat het een bijzonder jaar zou worden: verhuizen, voor het eerst op mezelf wonen, de studieboeken induiken, nieuwe mensen ontmoeten en stagelopen. Dat was best pittig. Hierdoor ben ik een beetje vergeten te genieten van mijn studententijd.

Dus tip voor jou: geniet ook van de vrije tijd die je hebt. Heb je het druk? Neem dan juist ook een uurtje vrij om wat leuks te doen. Hierdoor krijg je een betere balans. Studeren is nodig, maar leuke dingen doen, is net zo belangrijk!

Iris van Kelegom (29) deed de opleiding verloskunde, die ze in 2021 afrondde. Momenteel werkt ze als zzp’er bij een verloskundepraktijk in Hilversum, waar ze per 1 januari maat wordt.

Ook het stagelopen was een avontuur. Het waren lange dagen waarbij er soms weinig tijd was voor slapen en eten. In het eerste jaar wilde ik mijn uiterste best doen en laten zien dat ik op de opleiding thuishoorde. Ik vergat daardoor ook te genieten van de stage. Achteraf gezien had ik dat veel meer moeten doen, want hoe mooi was het om bij de eerste bevallingen van mijn carrière aanwezig te mogen zijn!

Bij een van die eerste bevallingen was ik bij iemand thuis. Het was warm en ik had nog niet ontbeten (want ja, de telefoon ging al om half drie ’s nachts). Ik voelde me slap worden, maar durfde niet te zeggen dat ik wat moest eten. Gelukkig zag mijn begeleider het aan me, dus kon ik gauw iets verorberen.

Dikke tip dus: neem altijd genoeg eten mee en laat het vooral weten als je je niet goed voelt! Kortom: zorg goed voor jezelf, zodat je alles uit je studententijd kunt halen.”


Beeld René de Groot

“Ja, ik heb wel wat colleges gemist en hertentamens moeten maken, maar ik ben gigantisch blij dat ik een leuk studentenleven heb gehad voordat alle serieusheid begon. En ik denk zelfs dat de ervaringen buiten de studiebubbel mij nu helpen in de omgang met patiënten en collega’s.

Tijdens een coschap werkte ik eens onder een arts-assistent van 24, terwijl ik 26 was. Een behoorlijk slimme jongen. Hij had in alles in één keer gehaald, volgens mij zelfs een klas overgeslagen.

En ik, ik had een jaartje extra over mijn bachelor gedaan. En vooruit, ik had tussen de bachelor en de coschappen ook nog een tussenjaar genomen.

Berend van Doorn (30) rondde in 2021 zijn geneeskundeopleiding af. Momenteel werkt hij als anios chirurgie in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

We stonden aan het bed van een ontevreden patiënt. Er ontstond een discussie tussen de jonge arts en de boze meneer. Ik stond er maar een beetje bij. Het ging van kwaad tot erger. Uiteindelijk werd het zo’n raar gesprek dat ik er (als co!) verbaal tussen moest komen.

Misschien is het beter als we dit gesprek voor nu even staken, uw bloedwaarden afwachten, en aan het eind van de ochtend bij u terugkomen.’ Alsof ik een ruzie aan het sussen was in het café waar ik werkte.

Toen we de kamer uitliepen, bedankte de arts-assistent me. Hij vertelde dat ’ie van z’n familie altijd tienen had moeten halen, en dat hij daardoor geen gezellige studententijd had gehad. Die heb ik gelukkig wel gehad, en daar heb ik zeker geen spijt van. Waar wel van? Dat ik het mes wat te diep in het
preparaat stopte tijdens de snijzaallessen.

Wat kwam er een geur vrij toen ik met de eerste incisie niet alleen de huid, maar ook de darm doornam. Of van die keer dat ik als coassistent in mijn enthousiasme per ongeluk de arts kuste, bij het fijn weekend wensen. Een pijnlijke ervaring die ik niemand toewens. Maar uiteindelijk leer je van elke fout, en kun je daar later weer om lachen, of huilen.”


“Het voelt als de dag van gisteren dat ik zelf voor het eerst in de collegebanken zat! Ik had super veel zin om met mijn studie te beginnen, maar ik was ook best zenuwachtig. Had ik wel de goede studie gekozen? Zou ik het werk leuk vinden?

Achteraf had ik me geen zorgen hoeven maken, want het tandartsvak is me op het lijf geschreven. Met de kennis van nu had ik toen trouwens wel graag willen weten hoe belangrijk het is om een goede balans te vinden tussen theorie en praktijk.

Natuurlijk, theorie is superbelangrijk. Maar de praktijkvakken bereiden je het beste voor op het echte werk. Als ik terugkijk, heb ik wel héél veel tijd en energie gestoken in het perfect willen afronden van elke theoretische opdracht.

Umnya al Moukhaibar (29) studeerde tandheelkunde in Groningen. Sinds 2021 werkt ze als tandarts, momenteel bij Dental Studio Den Haag. Daarnaast is ze onafhankelijk tandartsadviseur bij letselschade en heeft ze een bedrijf voor doorzichtige beugels.

In plaats daarvan had ik liever wat meer gefocust op het toepassen van die kennis door zoveel mogelijk in de praktijk te oefenen. Overigens heb ik dat later in mijn studie ook gedaan door me bij een tandartsketen op te geven als oproepkracht. Zo kreeg ik de kans een kijkje te nemen in verschillende praktijken en te zien hoe tandartsen elk op hun eigen manier werken. Zoiets kan ik iedere zorgstudent aanraden!

Nog iets wat ik graag eerder had geweten: hoe nuttig het is om te netwerken in je professionele gemeenschap. Zulke contacten zijn heel waardevol, zowel voor je persoonlijke ontwikkeling als voor je carrièrekansen.

Investeer daar dus vooral in. Wacht niet af, maar stap zelf op interessante mensen af. Daarover gesproken: ik raad iedere student aan een mentor te zoeken. Een ervaren professional die je inzichten en adviezen kan geven die je niet in de boeken vindt. Want een fout die een ander heeft gemaakt, hoef jij dan niet meer te maken.

Tot slot: zorg goed voor jezelf. Een zorgopleiding kan stressvol zijn. Zorg dus dat je gezond eet en slaapt en regelmatig ontspant. Dat klinkt als een open deur, maar uit ervaring weet ik dat dit er maar al te gemakkelijk bij inschiet.”

Dit artikel verscheen ook in Arts en Auto Student.

> lees hier Arts en Auto Student digitaal


Delen