Anneke Meursing-de Jong (1946-2020)

Op 8 december overleed op Bonaire, 74 jaar oud, Anneke Meursing. Zij was gespecialiseerd in kinder-anesthesiologie en was de eerste vrouwelijke president van de World Federation of Societies of Anaesthesiologists (WFSA).

Tekst: Wout de Bruijne naar IM David Wilkinson. Met dank aan Annegien Ochtman-de Boer Beeld: privé

Toen ze acht jaar oud was, wist Anneke Meursing al dat zij arts in Afrika wilde worden; zij gaf gedecideerd gehoor aan die wens. 

Na haar studie Geneeskunde in de jaren zestig in Leiden, specialiseerde zij zich net als haar toenmalige echtgenoot tot tropenarts. Ze werkten vanaf 1974 samen in het Nkozi Hospital in Uganda.

Na twee jaar keerde Anneke alleen terug in Nederland. Ze werd opgeleid tot anesthesioloog en wilde op enig moment weer in Afrika gaan werken. Dat gebeurde vooralsnog niet, want ze raakte geboeid door de anesthesie aan kinderen. 

In 1981 werd ze hoofd van de afdeling anesthesiologie van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en zette in Nederland de kinderanesthesiologie mede op de kaart. Anneke Meursing werkte er met veel plezier tot 1999. 

Ze reisde veel voor haar werk, vooral naar de Verenigde Staten en Engeland. De reizen brachten haar blijvende vriendschappen met collega’s wereldwijd. 

‘Ze is wereldwijd gelauwerd’

De vakbekwaamheid en brede betrokkenheid van Anneke Meursing bleven ondertussen niet onopgemerkt. In 1983 werd zij verkozen tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Deze functie bekleedde zij acht jaar lang. Daarnaast was zij vanaf 1984 ook betrokken bij de World Federation of Societies of Anaesthesiologists (WFSA). 

De eeuwwisseling luidde een zeer bijzonder jaar in voor de gerenommeerde anesthesioloog: ze keerde terug in haar geliefde Afrika waar ze Associate Professor of Anaesthesia werd aan de Universiteit van Blantyre, Malawi. Tevens werd ze dat jaar op het WFSA World Congress in Montreal herkozen als secretaris van de associatie. Het was de opstap naar het presidentschap – als eerste vrouw – vier jaar later, het hoogste ambt in haar vakgebied. 

In 2008 trad ze terug als voorzitter. Datzelfde jaar ontmoette ze haar tweede echtgenoot Koos-Jan de Jong, de liefde van haar leven. Ze brachten hun tijd samen afwisselend op Bonaire en in Nederland door tot aan het plotselinge overlijden van Koos in 2013. 

Anneke Meursing leefde daarna een belangrijk deel van haar tijd op Bonaire. Ze zwom en fotografeerde er graag. Helaas ging haar gezondheid achteruit. Door allerlei kwalen werd ze gekweld door hardnekkige en ondragelijke pijnen. Hieraan kwam pas door haar overlijden een einde. 

Anneke Meursing had een indrukwekkende staat van dienst in de (kinder)-anesthesiologie. Ze is wereldwijd gelauwerd met tal van benoemingen tot erelid van vele verenigingen in de anesthesiologie. 

In zijn In Memoriam namens de WFSA schreef collega en eveneens voormalig voorzitter dr. David J. Wilkinson: ‘Anneke achieved much in her life and has left this world a better place than it was when she arrived in it.’

Delen