Arthur Fonville 1990-2014

Direct na afloop van de Dam tot Damloop op zondag 21 september 2014 overleed Arthur Fonville. De 24-jarige student geneeskunde stierf aan de gevolgen van een hitteberoerte.  Volgens zijn mentor en medestudenten was Arthur Fonville een sociaal, vriendelijk en inspirerend mens. 

Tekst: Wout de Bruijne

De uit Hilversum afkomstige Arthur Fonville studeerde sinds 2008 aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij was zesdejaars student geneeskunde en had recentelijk gekozen voor een specialisatie als neuroloog. Fonville was zeer sportief, hij speelde hockey, net als zijn jongere zus en oudere broer, en roeide tot 2012 bij de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus. Bij Nereus was hij enige tijd coach van de dames 7. Arthur Fonville hield ook van hardlopen en had zich mede daarom aangemeld voor de Dam tot Damloop van 21 september jongstleden. Daarin kwam hij uit voor het gecombineerde wedstrijdteam van de UvA en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Kort na de finish kreeg Fonville een heatstroke. Pogingen om hem te reanimeren mochten niet baten.

Na zijn overlijden plaatste het AMC een in memoriam op de website. Hierin vertelde zijn mentor, hoogleraar neurologie Ivo van Schaik, dat het AMC met het overlijden van Arthur Fonville een veelbelovend talent is kwijtgeraakt. Volgens de hoogleraar had de zesdejaars student geneeskunde kort geleden, na lang twijfelen, de knoop doorgehakt over zijn toekomst binnen de zorg. “Hij had ervoor gekozen om na het afronden van zijn geneeskundeopleiding een gooi te doen naar een carrière als neuroloog. Wij hadden hem daarvoor graag opgeleid.”

In 2012 en 2013 had Arthur Fonville enkele maanden stage gelopen aan de universiteit van Edinburgh in Schotland. Hier deed hij mee aan een onderzoeksproject op het gebied van de neurologie. Zijn publicatie hierover verscheen in het toonaangevende vaktijdschrift Stroke. “Daar was hij terecht trots op”, zegt professor Van Schaik. “Veel neurologen in opleiding zouden graag eenzelfde publicatie op hun cv willen hebben.” Er verscheen ook een tweede publicatie naar aanleiding van het onderzoek en een derde ligt klaar en verschijnt op een  later tijdstip. Dat Arthur ook in Schotland indruk maakte, valt af te leiden uit het feit dat professor Al-Shahi Salman, die hem in Edinburgh begeleidde, eveneens aanwezig was bij de uitvaart. Al-Shahi Salman meldde bij die gelegenheid dat er in de nabije toekomst een wetenschapsprijs zal worden vernoemd naar Fonville. De prijs zal worden toegekend aan studenten die succesvol onderzoek doen.

Volgens Van Schaik was de verslagenheid onder medestudenten en docenten groot na de dramatische en totaal onverwachte gebeurtenis bij de Dam tot Damloop. “Arthur was sociaal en zeer geliefd. Hij organiseerde veel activiteiten voor zijn medestudenten, zoals uitjes, een barbecue en een hockeytoernooi. Hij was een bescheiden mens, maar niet verlegen of bang om iets op te pakken. Arthur Fonville was ambitieus en had zijn zaken goed op orde. Hij was vriendelijk en inspirerend. We zullen hem allemaal erg missen.”

Delen