Artsen gezocht – Medische supervisie nodig op GGD-priklocaties

Binnenkort schaalt het COVID-19-vaccinatieprogramma in Nederland op naar 2 miljoen vaccinaties per week. De locaties staan, de vaccins worden geleverd, er zijn genoeg ‘prikkers’, maar het ontbreekt nog aan voldoende artsen voor de medische supervisie. GGD GHOR Nederland is daarom een landelijke wervingscampagne gestart onder artsen.

Tekst: Marjan Enzlin Beeld: De Beeldredaktie/Lex van Lieshout

Bianca den Ottelander (28), hoofd vaccinatie-artsen in de regio Utrecht, is aan het promoveren, had begin dit jaar wat tijd over en rolde zo het vaccinatieprogramma in. “Toen duidelijk werd dat er vaccins beschikbaar kwamen, wilde ik graag bijdragen aan de oplossing voor deze crisis, dus heb ik me gemeld. We begonnen met zeven artsen in de eerste week van januari. Er was best nog wat onduidelijkheid toen, dus we hadden ruimte om mee te denken en voelden ons een soort pioniers. Geleidelijk aan kwamen er steeds meer taken bij en nu zijn drie van ons aanspreekpunt voor meerdere locaties, als hoofd vaccinatie-artsen. Daarnaast doe ik nog drie diensten per week als medisch supervisor op één van de locaties; de functie waarvoor nu de wervingscampagne loopt.”

Volgens Den Ottelander is het bijzonder om met een zeer gemêleerd gezelschap werkzaam te zijn op een priklocatie. “Ik werk nauw samen met mensen met heel verschillende achtergronden. Van gepensioneerden tot psychiatrisch verpleegkundigen, van mensen uit de horeca tot aan studenten. Dat zijn in een normale situatie niet je collega’s en ik merk dat het behalve goed ook heel leuk is om met al deze mensen zo’n belangrijke taak op te pakken en op een veilige manier tot een goed einde te brengen. De saamhorigheid is ongekend groot, we leren veel van elkaar en het geeft energie. Ik kan het iedere arts, die nog wat uren beschikbaar heeft, aanraden. Ze zijn zeer welkom, want nu we opschalen, merk ik elke dag dat de roosters lastiger rond te krijgen zijn.”

Dringende oproep

GGD GHOR Nederland roept artsen op zich beschikbaar te stellen om Nederland te helpen vaccineren en daarmee een cruciale bijdrage te leveren aan het onder controle krijgen van COVID-19. Voor de 2 miljoen vaccinaties die binnenkort per week gezet worden, zijn nog 1.000 artsen nodig. Zij verzorgen met collega’s de medische supervisie op een van de 140 priklocaties. De oproep is gericht aan alle (basis)artsen – van parttimer, aios, anios tot gepensioneerde arts – die uren beschikbaar hebben. Een verlopen BIG-registratie hoeft geen hindernis te zijn; er is een coulanceregeling van kracht. Iedere arts volgt een korte training mbt medische calamiteiten en specifieke situaties die zich op de locatie voor kunnen doen.

Functie-omschrijving

De (basis)arts werkt als medische supervisor op een priklocatie, is medisch eindverantwoordelijk, controleert of de prikkers bekwaam zijn, selecteert of de te vaccineren personen het reguliere vaccinatieproces in kunnen, of toch een medisch traject nodig hebben, is beschikbaar voor noodgevallen en voor de beantwoording van alle medische vragen op locatie. Het gaat nadrukkelijk niet om zelf vaccineren. 

Informatie en aanmelden: vaccineernederland.nl en/of vaccineernederland@ggdghor.nl.

Delen