Verpleegkundige met long covid wint rechtszaak tegen zorginstelling

Voor het eerst heeft een rechtbank een zorginstelling aansprakelijk gesteld voor de financiële gevolgen van een coronabesmetting die een verpleegkundige heeft opgelopen. De vrouw (28) zit al drie jaar ziek thuis en bereidt met haar advocaat een claim voor.

Dit meldt Zorgvisie.nl n.a.v. een uitspraak van begin januari 2023. Er is op die uitspraak geen hoger beroep door de zorginstelling ingesteld, waardoor het vonnis deze week definitief werd. Volgens het vakblad is het de eerste zaak waarbij een rechter een zorgwerkgever aansprakelijk stelt vanwege de gevolgen van een coronabesmetting.

De werkneemster van een verpleeghuis in Zuid-Holland werkte met bewoners met dementie waardoor ze moeilijk afstand kon houden. Ondanks herhaaldelijke verzoeken kreeg ze van haar leidinggevende geen mondneuskapje, met de argumentatie dat mondkapjes bewoners ‘angst zou aanjagen’. Bovendien waren er te weinig mondkapjes.

Corona opgelopen op werk

Belangrijk aspect van deze uitspraak is dat de verpleegkundige overtuigend kon aantonen dat ze tijdens haar werk corona heeft opgelopen, aldus de kantonrechter in Amsterdam.

In 2020 ging ze na de blootstelling aan een mogelijk besmette bewoner meteen in quarantaine, ze woont alleen en heeft toen niemand op bezoek gehad. In de periode rond de blootstelling kwam ze niet buiten de deur, behalve één keer toen ze in de tuin van haar ouders hen op grote afstand sprak.
Boodschappen liet ze destijds thuis bezorgen. Haar quarantaine is door haar vastgelegd en bevestigd door familie, vrienden en kennissen.

Bepalen schadeclaim

Komende periode bepaalt de verpleegkundige met haar letselschadeadvocaat de hoogte van de schadeclaim. Die zal worden gebaseerd op (toekomstige) gemiste inkomsten en extra kosten van haar ziekte. De verpleegkundige heeft long covid, is erg moe, kan niet volledig werken en heeft hulp nodig in het huishouden. Ze is sinds haar tweede ziektejaar gekort op haar inkomen.

Delen