Averechts effect nieuw basispakket

Het verwijderen van psychische hulp en fysiotherapie uit het basispakket is een slecht plan, laten de ontstemde beroepsorganisaties voor fysiotherapie KNGF en gedragstherapie VGCt  weten. Volgens Eke Zijlstra, de voorman van de fysiotherapeuten, levert het geen kostenbesparingen op, maar zal het op termijn alleen maar leiden tot duurdere zorg.

 

De invulling van het basispakket ligt onder vuur. De Telegraaf meldde deze week dat de behandeling van depressies en angststoornissen helemaal uit het basispakket zullen gaan. Ook de fysiotherapeutische behandeling van niet chronisch zieke patiënten zal niet meer worden vergoed. In het introductiedossier voor de nieuwe staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn, staat dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) volgende maand een rapport levert waarin staat welke zorg voor aandoeningen met een lage ziektelast uit het pakket verdwijnt. Met ingang van 2015 moet er 1,3 miljard euro worden bezuinigd.

Voorman van de fysiotherapeuten Eke Zijlstra vindt verwijdering van fysiotherapie uit het basispakket een heel slechte zaak: “Het is wetenschappelijk bewezen dat fysiotherapie – gegeven volgens richtlijnen – effectief is. En ook dat het kosten op langere termijn bespaart. Onze taxatie is dat een groep patiënten niet meer komt wanneer ze behandelingen zelf moeten betalen. Dat gaat ons op den duur allemaal geld kosten.”

Ook de beroepsorganisatie  voor gedragstherapie en cognitieve therapie VGCt vreest dat de maatschappelijke kosten toenemen wanneer de behandeling voor psychische problemen uit het basispakket worden gehaald. “Als mensen deze behandelingen niet meer krijgen omdat ze het zelf moeten betalen, zal er een veelvoud van economische kosten ontstaan”, aldus Hubert van der Kleij, directeur van de VGCt. “Denk bijvoorbeeld aan uitval van personeel en improductiviteit.”

Delen