Behoud de nuance

Drie Twitterreacties op het bericht dat zorgverzekeraar VGZ nieuwe gebruikers van insuline overzet op de biosimilar Abasaglar: ‘En wéér draait het alleen maar om geld’, ‘Verzekeraar op stoel arts is nooit een goed idee’ en ‘Ik ben van mening dat mensen met diabetes het hoofdkantoor van VGZ mogen bestormen om de directie te lynchen’.

De derde reactie is té grof om zelfs maar bij stil te staan, de andere twee verdienen nadere beschouwing. De reactie dat het weer alleen maar om geld draait, is kort door de bocht. Het is naïef om te denken dat zorg en geld niets met elkaar te maken hebben. De zorg kost geld dat we als samenleving moeten opbrengen, dus het is zaak hiermee zo efficiënt mogelijk om te gaan. Als dit binnen diabeteszorg mogelijk is door over te stappen naar een goedkoper geneesmiddel, is dat een reële optie. Bovendien is VGZ zo verstandig om te kiezen voor het shared savings model: de patiënt die akkoord gaat met voorschrijving van Abasaglar, wordt niet belast op het eigen risico.

De zorg moet geen mijnenveld van framing worden

Dan de reactie over de zorgverzekeraar die op de stoel van de arts gaat zitten. Die reactie zou terecht zijn als de zorgverzekeraar eigenmachtig een beslissing nam waaraan niet te tornen valt. Dat is niet het geval. Nieuwe gebruikers die Lantus, het andere middel, willen blijven gebruiken, kunnen dit gewoon doen. Artsen kunnen het onder vermelding van medische noodzaak ook blijven voorschrijven. En VGZ heeft niet vanuit de ivoren toren besloten tot de ingezette beleidslijn, maar heeft dit gedaan na overleg met de Nederlandse Diabetes Federatie en Diabetesvereniging Nederland. “Uit ons overleg is een goed beleid voortgekomen”, zegt DVN-voorzitter Margreeth Smilde. Die nuance mis ik in de bovengenoemde social media reacties. De zorg moet geen mijnenveld van framing worden.

Delen