Beroep onder de loep – Bedrijfsarts

Madelijn de Kleine kan als zelfstandig bedrijfsarts kiezen met welke bedrijven ze werkt: “Ik wil wel een klik hebben.”

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Diederik van der Laan

 

Madelijn de Kleine (41) was anios neurologie in het ziekenhuis, maar maakte de overstap naar bedrijfsgeneeskunde. Ze legt uit: “In het ziekenhuis kreeg ik het benauwd. Ik wilde meer van mensen weten. Wat doen ze, wat betekent ziek zijn voor ze? Als bedrijfsarts heb ik daar een beter beeld bij. Ik ben nieuwsgierig en het is leuk dat ik overal mag rondkijken. Ik sta nu met twee benen in de maatschappij; soms letterlijk in de modder als ik op een bouwplaats ga kijken. Ik werk als zzp’er, waardoor ik zelf kan kiezen met welke bedrijven ik samenwerk. Want ik wil wel een klik hebben. Ik vind het fijn om open met een bedrijf te kunnen bespreken wat er aan de hand is en samen na te denken over oplossingen.

In het ziekenhuis was ik vooral bezig met ziekte, nu ben ik veel meer gericht op gezondheid

Wanneer ik een medewerker met een complex ziektebeeld begeleid, overleg ik met een specialist om in te schatten wat de prognose is en wat iemand nog aankan. Ook zorg ik ervoor dat ik met andere betrokken zorgverleners, zoals een psycholoog of fysiotherapeut, op één lijn zit.

Aan de ene kant werk ik met bedrijven aan preventie, aan de andere kant begeleid ik individuen die vastlopen in hun leven. Ik denk mee en geef advies aan de zijlijn. Juist die combinatie van het grote en het kleine maakt mijn werk zo leuk. Ik ben met mensen in gesprek en ik loop in bedrijven rond. In het ziekenhuis was ik vooral bezig met ziekte, nu ben ik veel meer gericht op gezondheid. Bedrijfsgeneeskunde is daarom echt het vak van de toekomst.”

Delen