Beroep onder de loep

In de medische wereld kom je veel verschillende beroepen tegen. Deze keer aandacht voor fertiliteitsarts Tessa Cox.

 

Tekst: Jana Simmelink | Beeld: Maarten Hartman/DB

 

Fertiliteitsarts Tessa Cox (38) werkt vier dagen in de week in het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein. Een fertiliteitsarts houdt zich bezig met vruchtbaarheidsproblemen. Tessa vertelt dat het merendeel van haar patiënten vaak al een jaar probeert zwanger te worden. “In het ziekenhuis onderzoeken we wat voor hen de beste manier is om toch zwanger te worden.”

Naast alle onderzoeken heeft een fertiliteitsarts ook een belangrijke coachende rol. Tessa: “Je begeleidt mensen van begin tot eind, tot ze hopelijk zwanger zijn. Tijdens mijn spreekuren zie ik zo veel verschillende emoties; van totale euforie tot ontroostbaar verdriet. Dat vind ik ook meteen zo mooi aan mijn vak, dat je mensen kunt steunen en helpen bij de wensen die zij hebben.

‘Fertiliteitsarts Tessa Cox: ‘Het belang van het kind staat voorop’

De vrouwen die ik behandel, zijn nog vrij jong en daardoor nog niet veel in aanraking geweest met andere specialisten. Als de patiënt een chronische ziekte heeft, vindt daarom eerst overleg plaats of een zwangerschap wel raadzaam en überhaupt mogelijk is. Ethische vraagstukken behandelen we in een multidisciplinair team. Soms leidt dat ertoe dat wij iemand een behandeling ontzeggen, bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten die graag een kind willen. We handelen altijd in het belang van het kind.”

Wat Tessa nooit zal vergeten, is de blijdschap van het stel van wie de vrouw na zeven jaar begeleiding en talloze teleurstellingen toch zwanger is geworden. “Dat blijft me emotioneren, het is zo mooi om te zien dat je bij kunt dragen aan het levensgeluk van anderen. Daar doe ik het voor!”

Delen