Beroep onder de loep

In de medische wereld kom je veel verschillende beroepen tegen. Deze keer aandacht voor huidtherapeut Marieke van der Zeyst, die patiënten helpt omgaan met een huidafwijking.

 

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: Herbert Wiggerman/ DB

Marieke van der Zeyst (53) uit Houten was vestigingsmanager bij een uitzendbureau en wilde eigenlijk fysiotherapie gaan studeren. Tijdens een open dag kwam ze in aanraking met huidtherapie. Nu heeft ze haar eigen praktijk met twee collega’s in een medisch centrum in Houten en houdt ze spreekuur op de afdeling Dermatologie van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. “Toen ik net begon met huidtherapie, moest ik vaak uitleggen dat ik iets anders doe dan de schoonheidsspecialiste. Tegenwoordig weten mensen beter dat wij paramedisch geschoold zijn. Neem bijvoorbeeld lasertherapie. Dat doen schoonheidsspecialistes ook. Maar wij kunnen klinisch redeneren. Je moet niet alleen verstand hebben van de laser en de aandoening, je moet ook weten wat er met de huid gebeurt. In een recent rapport adviseert het RIVM overigens dat de laserbehandeling een voorbehouden handeling moet worden. Dat is niet voor niets.

‘Een huidaandoening heeft een enorme impact’

Vooral voor huisartsen en dermatologen zijn wij een bekende beroepsgroep. Ik heb er ook bewust voor gekozen om mijn praktijk te vestigen in een medisch centrum. Hier in huis hebben we, naast een polikliniek van het St. Antonius Ziekenhuis en een huisartsenpraktijk, onder meer ergo-, podo- en fysiotherapeuten en een diëtiste. De communicatie is er heel direct. Als ik over de behandeling van een patiënt wil overleggen, loop ik gewoon even naar boven. Bijvoorbeeld bij een patiënt met oedeem na een borstoperatie kan ik snel overleggen of een aanvullende behandeling van de fysiotherapeut nodig is.

Ik heb een boeiende patiëntengroep met veel verschillende behandelingen. Daarbij komt nog dat een huidaandoening een enorme impact heeft. Mensen worden beoordeeld op hun huid. Ik vind het interessant hoe ik mijn patiënten mentaal kan begeleiden. Ik leer hen omgaan met hun huidaandoening.”

Delen