Beroep onder de loep – verslavingsarts

Saskia Buijs (48) werkt fulltime als verslavingsarts op een gesloten afdeling voor high care/dubbele diagnostiek bij Novadic-Kentron in Vught. Anderhalf jaar geleden rondde ze haar opleiding als verslavingsarts af. Wat maakt haar werk zo bijzonder? 

Tekst: Andrea Linschoten | Beeld: De Beeldredaktie/Jeroen Appels

“Ik zocht een discipline waarin echt mijn hart lag. De verslavingszorg is voor mij de perfecte combi van somatiek en psychiatrie, iets wat altijd allebei mijn belangstelling heeft gehad. Het mooie van mijn vak is dat je oog hebt voor de hele mens, je kijkt naar de biografie, het sociale netwerk en de medische en psychiatrische voorgeschiedenis van een patiënt. Daar hebben we de tijd voor, want een intake mag anderhalf uur duren. Je brengt iemand goed in kaart en daarna maak je een plan op maat. Dat is voor mij de uitdaging. Bij een detox spelen er ook veel acute problemen, dan overleg ik met verschillende specialismen. 

Saskia Buijs: ‘Er is veel ruimte om je eigen focus aan te brengen’

Het vak is enorm in ontwikkeling, er is veel wetenschappelijk onderzoek. Daardoor is er veel ruimte om je eigen focus aan te brengen. Ik richt me nu op mensen met verslaving aan opioïden op recept. Dat is een steeds groter probleem. Daarnaast leid ik ook artsen op en houd ik me bezig met het opzetten van palliatieve zorg binnen de verslavingszorg. 

Ik heb heel leuke collega’s. Het zijn mensen die gewend zijn om buiten hun comfortzone te treden. Als er iets nieuws nodig is voor een patiënt, dan ontwikkelen we dat. Er is helemaal geen hiërarchie. Voor mij zit in dit vak alles, het omvat de geneeskunde in zijn geheel. In één patiënt.”

Delen