De beste overleeft

De vrije markt in de veterinaire zorgsector heeft verstrekkende gevolgen voor traditionele dierenartspraktijken. Zij verliezen klanten aan instore-dierenklinieken, rijdende dierendokters en webshops. Wie overleeft de concurrentiestrijd? “De dierenarts met een goede blik naar buiten.”

Tekst: Martijn Reinink | Beeld Tamar Smit

Nadat de hond een vaccinatie heeft gekregen bij Ranzijn dierenarts, struint zijn baas door Ranzijn tuin & dier. Hij neemt meteen een zak hondenvoer mee en verrast zijn vrouw met een bos bloemen. “Wij geloven in het ‘one-stop-shop’-concept, waarbij de diereigenaar alles voor zijn dier én zijn tuin op één plek vindt”, legt Conny van Meurs uit. Ze is als algemeen hoofd dierenarts verantwoordelijk voor de instore-dierenklinieken van Ranzijn tuin & dier. “We spelen in op wat de klant tegenwoordig vraagt: betaalbare tarieven, goede bereikbaarheid, gratis parkeerruimte en ruime openingstijden.” De formule slaat aan bij bezitters van gezelschapsdieren. Van Meurs: “De praktijken draaien goede omzetten en we hebben tevreden klanten.” In de diergeneeskundige wereld is Ranzijn dierenarts nog geen begrip. “Eerder een taboe”, zegt Van Meurs. “De eerste gedachte bij een instore-dierenartspraktijk is nog steeds dat het een ‘prikkliniek’ is, waar alleen snel een vaccinatie wordt gegeven, maar onze diergeneeskundige zorg gaat veel verder.”

Lees verder (pdf).

09-2015p018-020

 

Congres en Club van 100

VvAA verzorgt op 9 oktober de lezing ‘Hoe stevig is de veterinaire praktijk anno nu?’ op het eerste Nationaal Veterinair Congres (NVC) dat de KNMvD organiseert in samenwerking met de AUV en FVE, met als thema ‘Onbegrensd Veterinair’. Het congres is op 9 en 10 oktober in Nieuwegein. Meer informatie: knmvd.nl/nvc.
Op de volgende bijeenkomst van de ‘Club van 100’ in november, georganiseerd door VvAA en KNMvD, staat onder meer het onderwerp ketenvorming op de agenda. Een precieze datum wordt nog bekendgemaakt.

 

 

Delen