Bij nadere beschouwing

Het basispakket voor de zorgverzekering wordt in 2018 uitgebreid. Goed nieuws voor patiënten met artrose aan de heup- of kniegewrichten en voor oncologiepatiënten. Maar het is niet altijd goed nieuws dat nieuwe behandelingen in de basisverzekering worden opgenomen, waarschuwt het Centraal Plan Bureau, want het is op dat moment nog lang niet altijd duidelijk of die meerwaarde hebben.

Nu heeft Wouter van der Horst, woordvoerder van NVZ vereniging van ziekenhuizen, natuurlijk gelijk als hij stelt dat de meerwaarde van een nieuwe technologie alleen kan worden aangetoond door die ergens te testen en te ontwikkelen. Maar ‘ergens’ kan ook één zijn – om er ervaring mee op te doen – in plaats van meteen op meerdere plaatsen tegelijk, zoals bij het bekende voorbeeld van de protonencentra. Dat het geplande protonencentrum in Amsterdam er voorlopig toch niet komt, is dan ook vooral goed nieuws. In de berichtgeving van de Volkskrant over de waarschuwing van het CPB wordt ook het voorbeeld van de Da Vinci robot aangehaald. Een woordvoerder van VGZ omschrijft de toepassing daarvan terecht als een ‘trend’, hoewel de meerwaarde van toepassing ervan nog lang niet altijd duidelijk is.

Het is niet altijd goed nieuws dat nieuwe behandelingen in de basisverzekering worden opgenomen

Het is goed dat het nu eens het CPB – een betrouwbare partij tenslotte – is dat kritische kanttekeningen plaatst bij de vraag of het altijd zinvol is om nieuwe behandelmogelijkheden op te nemen in de basisverzekering. De zorgverzekeraars lieten al vaker dezelfde waarschuwing uitgaan, bijvoorbeeld over protonentherapie en robots. Hen werd dat toen niet in dank afgenomen. Maar nu het CPB hetzelfde zegt, is dat hopelijk een reden voor mensen om zich nog eens achter de oren te krabben en te zeggen: blijkbaar waren ze dus zo gek nog niet.

Delen