BNR Zorgdebat over verminderen regeldruk

Onder leiding van Tom van ’t Hek spraken zorgverleners, zorgverzekeraars en andere betrokkenen tijdens het BNR Zorgdebat in het VvAA-hoofdkantoor in Utrecht over bureaucratie in de zorg. De beweging (Ont)RegelDeZorg heeft met de schraplijsten in kaart gebracht welke regels geschrapt of verbeterd kunnen worden. Vraag is nu hoe deze voorstellen gerealiseerd kunnen worden. Vertrouwen was tijdens het debat het sleutelwoord.

 

Naar aanleiding van stellingen gaven de verschillende sprekers hun visie op het verminderen van de regeldruk in de zorg. Zo stelde huisarts Bart Meijman van HRMO er een cultuuromslag moet komen. Hij riep de politiek op te stoppen met wantrouwen; de publieke sector heeft vertrouwen nodig.

Luister hier het zorgdebat terug.

Aios Anna Verhulst noemde als factor de ICT-systemen in ziekenhuizen. In haar ogen vergroten die de administratieve druk omdat ze niet met elkaar communiceren. “Waarom weet ik via Booking.com direct dat er een hotelkamer vrij is in Wenen, maar is er geen app die dit voor Nederlandse ziekenhuizen in kaart brengt? Als ik een patiënt wil overplaatsen, moet ik alle ziekenhuizen afbellen.”

Journalist Sander Heijne, auteur van het boek Er zijn nog 17 miljoen mensen voor u, schatte dat de bureaucratie in de zorg een tot twee miljard kost. “Maar dat is lastig hard te maken. Want alles wordt geregistreerd in de zorg, behalve wat de bureaucratie kost.”

Sprekers waren huisarts Bart Meijman in Amsterdam en lid van het actiecomité ‘Het Roer Moet Om’, Marcel Daniëls, cardioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en voorzitter van de Federatie Medisch Specialisten, Ronnie van Diemen, inspecteur-generaal Gezondheidszorg en Jeugd, Paul Doop, voorzitter van de raad van bestuur van Haaglanden Medisch Centrum (HMC), Anna Verhulst, internist in opleiding in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Ruben Wenselaar, voorzitter van de raad van bestuur van Menzis en journalist Sander Heijne. Vanmorgen bood in Den Haag een afvaardiging van zorgprofessionals van de beweging (Ont)RegelDeZorg 62 schrappunten aan minister Bruno Bruins van VWS aan.

Delen