Eigen kliniek in Denemarken

ondernemen / privékliniek

Cardioloog Willem Gielen runt met zijn vrouw Mahican, radioloog, in Noord-Jutland een privékliniek.

Hun Nordjysk Speciallæge­klinik ligt op een steenworp afstand van het centrale ziekenhuis van het stadje Hjørring. Willem Gielen (51) werkt vier dagen per week als internist in dit regioziekenhuis, maar sinds kort houdt hij ook elke woensdag spreekuur in zijn eigen kliniek. Daarmee is een droom werkelijkheid geworden.

“Het leek me altijd leuk om als specialist met mijn eigen echoapparaat mensen te ontvangen en zelf alle beslissingen te nemen”, vertelt hij in zijn spreekkamer. “Patiënten komen hier voor een gesprek met mij, niet voor de ‘koude handen’ van managers en ziekenhuisleiding.”

De Hollandse ‘zake­lijkheid’ van per uur zoveel mogelijk patiënten afhandelen, bevalt hem maar matig

Het idee blijkt een schot in de roos; veel patiënten weten hem inmiddels te vinden. Logisch, want wie bij het ziekenhuis aanklopt met boezemfibrillaties moet rekening houden met 50 weken wachttijd voor cardiologisch onderzoek. Bij de Nordjysk (= Noord-Jutlandse) Speciallægeklinik kunnen patiënten meteen terecht.

Dokterszoon Gielen komt uit Limburg en volgt zijn opleiding tot cardioloog in het Erasmus MC. De Hollandse ‘zake­lijkheid’ van per uur zoveel mogelijk patiënten afhandelen, bevalt hem maar matig. Dus wanneer hij in 2009 wordt gerekruteerd voor het regio­ziekenhuis in Herning, Denemarken, hoeft hij niet lang na te denken. In coronatijd komt hij met zijn gezin even terug in Nederland, waar Gielen aan de slag kan in het Cardiologie Centrum Nederland in Terneuzen. Maar al gauw zijn hij en zijn vrouw het erover eens: Denemarken is veel leuker.

Niet voor het geld

Zij vindt als eerste een nieuwe baan, in het noordelijkste puntje van Denemarken. Voor Gielen is in Hjørring plek als internist. “Ze hadden geen vacature op de cardiologieafdeling, terwijl de wachtlijsten fors zijn. Dat is een gelukkige omstandigheid voor mijn privékliniek.”

Denemarken heeft gratis gezondheidszorg voor iedereen. Privéklinieken vallen daar niet onder. Maar er bestaat een regel dat je bij meer dan dertig dagen wachttijd in het ziekenhuis kosteloos doorverwezen kunt worden naar bepaalde privéklinieken. “Daar heb ik een contract voor aangevraagd.” In februari dit jaar keurt het ministerie van Volksgezondheid zijn aanvraag goed.

Doorsturen

Inmiddels is de kliniek volop in bedrijf. De ruimte is ondergebracht in een gezondheidscentrum, waarin ook een verloskundige, een fysiotherapeut en een bandagist zitten. Ze delen receptie en administratie.

Zelf heeft Gielen in zijn werkruimte de benodigde echo- en ecg-apparatuur. Hij onderzoekt patiënten met pijn op de borst, kortademigheid en hartkloppingen. ’s Avonds belt hij vaak nog holteruitslagen door, verwijst hij patiënten en doet hij soms vervolggesprekken.

’s Avonds belt hij vaak nog holteruitslagen door

Het ziekenhuis stuurt wekelijks vijf tot tien mensen naar hem door. Die hoeven daardoor niet naar het verre Aalborg. “Omdat het mijn eigen kliniek is, kan ik ook innoveren. Zo laat ik het AI-systeem Vocair.ai verslag maken van mijn spreekkamergesprekken, zodat ik me ondertussen volledig op de patiënt kan concentreren.”

Hoe de toekomst eruitziet? De com­binatie van ziekenhuiswerk en privé­kliniek bevalt prima. Zijn vrouw Mahican ziet ook steeds meer patiënten in de kliniek. “Niet voor het geld, zoals som­mige collega’s zeggen, maar omdat je zonder allerlei onnodige onderbrekingen kunt doen waarvoor je dokter bent geworden: het leveren van optimale zorg aan de patiënt.”

Delen