Chronisch geldtekort

Geld maakt niet gelukkig. Totdat je een feestje moet skippen of niet kunt afrekenen in de supermarkt omdat je blut bent. Student zijn is duur; helemaal als je je ouders niet als sponsors weet binnen te halen. Hoe overleef je dan je studententijd – zonder feestjes te moeten missen of de supermarkt met rood hoofd en zonder brood te verlaten?

Je kunt thuis blijven wonen, Je kunt slim en zuinig leven, óf je kunt een buffer opbouwen voordat je aan je studie begint.

Naast je studie flink geld verdienen, zit er meestal niet in

Dat laatste heb ik gedaan. Noodgedwongen hoor, ik wist niet wat ik wilde. Maar twee jaar noten en olijven verkopen op de markt heeft me, naast een goedgevulde spaarrekening en een pindarotsjesverslaving, veel opgeleverd. Ik leerde verkopen, hoofdrekenen en vroeg opstaan. En de buffer die ik opbouwde, kwam meer dan van pas tijdens het studeren. Want náást je studie flink geld verdienen, zit er meestal niet in. Tenzij je zo goed kunt gamen als Koen Schobbers of de looks hebt van topmodel Anouk Hagemeijer.

Zulke carrières zijn voor de meesten van jullie waarschijnlijk niet weggelegd. Bereid je er dus maar op voor: de komende jaren kamp je met een chronisch geldtekort. Maar troost je met het vooruitzicht dat je financiële zorgen voorbij zijn als je straks je droombaan hebt gevonden. Tenzij je dezelfde droom koestert als Annekim Geerdes van Boer zoekt Vrouw, die als wildlife dierenarts in Zambia werkt. Dan moet je rondkomen van tweehonderd euro per maand. Maar Annekims verhaal bewijst wel weer dat geld niet gelukkig maakt.

Delen