Citroën C4 Picasso
Het ‘ruimtevoertuig’ van Citroën, de C4 Picasso, is in zijn nieuwe gedaante echt een kind van deze tijd. Hij is korter, lager en lichter dan zijn voorganger en mede daardoor relatief zuinig. Daarnaast zit de Picasso boordevol slimme techniek.
Tekst: Bart van den Acker
Neem plaats achter het stuur en je denkt écht even in een ruimtevoertuig te zitten. In plaats van normale instrumenten zijn er twee beeldschermen. Het onderste is een touch-screen voor de bediening van allerhande functies en de weergave van bijvoorbeeld de navigatie. Het enorme scherm erboven is het eigenlijke instrumentarium, met snelheidsmeter en brandstofvoorraad. Er zijn verschillen-de indelingen mogelijk en je kunt er zelfs een foto op uploaden. Dit scherm zit in het midden van het dashboard en is zo druk dat de afleesbaarheid er nogal bij inschiet.
Prijs vanaf € 25.790,- VvAA Lease vanaf € 509,25 Bijtelling 20% (diesel)
Hoewel modern, is de be-diening van de Picasso niet logisch. Daarbij vind ik de zichzelf strak aanspannende veiligheidsgordel, die ook rukjes aan mijn schouder geeft als ik in de buurt van een witte lijn kom, ronduit irritant.
Deze Citroën scoort prima in ruimte en bruikbaarheid, wat belangrijk is voor een gezins-MPV. De bagageruimte meet minimaal 537 liter en de tweede zitrij heeft drie volwaardige stoelen. Die kunnen onafhankelijk van elkaar verschuiven en zijn gemakkelijk om te klappen. Er is wat verschil per uitvoering, maar ook de opbergmogelijkheden zijn uitgebreid: in de vloer, tussen en onder de voorstoelen, en zelfs achter de klaptafeltjes aan de voorste rugleuningen. Met drie kleine kinderen op reis gaat prima. Om het kroost in de gaten te houden, is er zelfs een speciaal spiegeltje boven de binnenspiegel.
Het totale glasoppervlak is enorm. Dat komt met name door de gigantische, vér in het dak doorlopende voorruit. Dat is leuk als je sterren wilt kijken, maar het praktische nut ervan ontgaat mij. Ik trek ook bijna altijd de uitschuifbare hemelbekleding en de zonneklep naar voren.
Uitzicht is er wel, overzichtelijkheid is iets anders. Gelukkig heeft de testauto een achteruitrijcamera. In de vormgeving verwerkt Citroën altijd wel wat eigenaardigheden, zoals hier de dagrijverlichting, die niet is samengebouwd met de koplampen.
Uitzicht is er wel, overzichtelijkheid is iets anders
De Picasso is prettig comfortabel. Ik reed de 1,6 e-HDi-diesel met 82 kW. Voor gebruik in Nederland is die motor sterk genoeg. Hij is best stil en ik reed daadwerkelijk 1 op 20, met gebruik van alle beschikbare techniek. Daarbij hoort ook de ‘actieve’ cruise control, een elektronisch onding. Hij kan de snelheid van de auto aanpassen aan de voorganger, behalve wanneer dat nodig is, dan mag je het zelf doen. Dat went nooit en het kán zelfs tot gevaarlijke situaties leiden.
Conclusie: deze klasse staat onder druk, maar Citroën heeft veel trouwe Picassorijders. Die zullen graag overstappen en ook wie van moderne details houdt, zal zich aangesproken voelen. Speciale business-uitvoeringen zijn met 20 procent bijtelling interessant voor zakelijke rijders.