Culinair – Zoete lekkernij
In deze rubriek bespreken collega’s die een passie voor koken hebben bij toerbeurt een favoriet recept. Mathilde Levinga (52, voedingstherapeut en eigenaar van B&B De Bonte Kamer) serveert na een etentje liefst een zelfgemaakte traktatie bij de koffie.
Deze keer wil ik graag een familierecept van een vriendin uit Ligurië met u delen. Het betreft een zoete lekkernij die hier thuis na een etentje met familie en vrienden altijd gretig verorberd wordt. Zelf noemt mijn Italiaanse vriendin het een ‘bonbon’, maar hij lijkt niet op de bonbon zoals wij die kennen, namelijk die met een (zachte) vulling. Zijn naam doet hij echter alle eer aan.
Ook deze bonbon bevat chocola, de lekkernij gemaakt van cacao die wordt gewonnen uit cacaobonen. Chocolade kan al puur worden genoemd bij een cacaogehalte van 35 procent. Melkchocolade bevat, naast minimaal 25 procent cacao, ook suikers, melkpoeder, cacaoboter en smaakstoffen. Deze zoete traktatie uit Ligurië bevat daarnaast witte chocola, wat eigenlijk geen chocola is want gemaakt van cacaoboter en niet van cacaopoeder.
De ‘bonbon’ is verslavend lekker en daar is iedereen aan tafel het altijd over eens.
Zoete lekkernij
- 200 gram witte chocolade
- 100 gram pure chocolade (minimaal 35%; de percentages kunt u laten afhangen van uw eigen smaak)
- 100 gram melkchocolade (minimaal 25%)
- +/- 75 gram marshmallows
- +/- 75 gram hele (bruine) amandelen (desgewenst kunt u ze halveren)
- +/- 75 gram geraspte kokos
- 2 eetlepels arachide- of olijfolie
Knip de marshmallows in vieren. Breek de witte chocola in stukken en smelt deze au bain-marie. Breek ook de pure chocola en de melkchocola in stukken en smelt deze samen au bain-marie. Bak de geraspte kokos en de amandelen samen even aan in de olijf- of arachideolie en roer ze vervolgens door de gesmolten witte chocolademassa. Roer de stukjes marshallow door de (een beetje afgekoelde, anders smelten ze) bruine chocolademassa. Bekleed een bakje van +/- 25 cm bij 10 cm met bakpapier en giet de chocolade er afwisselend in laagjes in. De chocolade moet er nog vloeibaar in. Welke laag u eerst giet, laat ik aan uw fantasie over. U kunt ze ook door elkaar laten lopen. Een gemêleerde bovenkant geeft het mooiste effect.
Laat alles hard worden in de koelkast en hak het blok voor het serveren in stukken. Zelf varieer ik geregeld met de hoeveelheden en de ingrediënten. Ook u kunt deze Ligurische ‘bonbon’ natuurlijk aanpassen aan uw eigen (smaak)wensen.
Wijntip Han Sjakes
Banyuls, een versterkte zoete wijn uit het uiterste zuidoosten van Frankrijk, werd steevast genoemd als een van de weinige wijnen die standhouden bij desserts met chocola. Deze wijnwijsheid is achterhaald. Geen enkele wijn is wat hij twintig jaar geleden was.
Ook wijn-spijsinzichten veranderen. Op een experimentele proeverij werd ik eens verrast door de smakelijke combinatie van cabernet sauvignon en trekdrop. Het idee dat dessertwijn zoeter moet zijn dan het dessert klopt namelijk ook niet (meer). De Banyuls (zie tip) bewijst het. Weliswaar kleedt de bonbon de wijn als het ware een beetje uit, maar dat maakt de combinatie juist zo mooi. Het geeft een spannende dynamiek. De wijn wordt frisser en fruitiger. De ragfijne zuren die daarbij worden geaccentueerd, maken de mond schoon; klaar voor een nieuw brokje bonbon. Een ‘win-win’ dus.
González Byass, Nectar Pedro Ximenez Dulce Écht zoet, als een vloeibare bonbon met rozijnen, karamel en vijgen, 15 procent, 37,5 cl
(Gall & Gall, € 6,99).