CVZ schrapt opnieuw geneesmiddel

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Schippers van VWS geadviseerd om opnieuw een geneesmiddel niet langer te vergoeden, meldt het NRC Handelsblad. Het betreft een nieuw medicijn voor patiënten met de ernstige auto-immuunziekte SLE dat 1.000 euro per maand kost.

 

Medisch specialisten die het middel belimumab al hebben voorgeschreven aan SLE-patiënten betreuren het CVZ-advies en hebben een brief gestuurd naar de minister om hun ongenoegen kenbaar te maken en om aan te geven dat het middel volgens hen zeer goed werkt.

Zeker achtduizend Nederlanders lijden aan SLE, van wie ruim tweehonderd aan een zeer ernstige vorm. Dat zijn vaak jonge vrouwen, die nu met belastende medicijnen en zelfs chemotherapie worden behandeld. Het nieuwe medicijn belimumab werkt volgens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) goed en geeft vooral veel minder bijwerkingen dan andere middelen.

Dit is het vierde dure, nieuwe geneesmiddel voor een kleine groep ernstige patiënten waarvan de collectieve vergoeding in korte tijd ter discussie is gesteld. Vorige week bleken 27 ernstige MS-patiënten een nieuw medicijn niet vergoed te krijgen. Onlangs raadde het CVZ ook vergoeding af voor dure medicijnen voor de spierziekten van Pompe en Fabry omdat het die voor sommige patiënten niet effectief genoeg vindt.

Lees verder bij NRC Handelsblad.

 

Delen