CVZ schrapt opnieuw geneesmiddel

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft minister Schippers van VWS geadviseerd om opnieuw een geneesmiddel niet langer te vergoeden, meldt het NRC Handelsblad. Het betreft een nieuw medicijn voor patiënten met de ernstige auto-immuunziekte SLE dat 1.000 euro per maand kost.

 

Medisch specialisten die het middel belimumab al hebben voorgeschreven aan SLE-patiënten betreuren het CVZ-advies en hebben een brief gestuurd naar de minister om hun ongenoegen kenbaar te maken en om aan te geven dat het middel volgens hen zeer goed werkt.

Zeker achtduizend Nederlanders lijden aan SLE, van wie ruim tweehonderd aan een zeer ernstige vorm. Dat zijn vaak jonge vrouwen, die nu met belastende medicijnen en zelfs chemotherapie worden behandeld. Het nieuwe medicijn belimumab werkt volgens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) goed en geeft vooral veel minder bijwerkingen dan andere middelen.

Dit is het vierde dure, nieuwe geneesmiddel voor een kleine groep ernstige patiënten waarvan de collectieve vergoeding in korte tijd ter discussie is gesteld. Vorige week bleken 27 ernstige MS-patiënten een nieuw medicijn niet vergoed te krijgen. Onlangs raadde het CVZ ook vergoeding af voor dure medicijnen voor de spierziekten van Pompe en Fabry omdat het die voor sommige patiënten niet effectief genoeg vindt.

Lees verder bij NRC Handelsblad.

 

Één Reactie Reageer zelf

 1. ANH Jansen
  Geplaatst op 13 september 2012 om 14:08 | Permalink

  De vraag roept zich op of er verband is tussen het aanstaande afschaffen van alle ex poste risico verevening voor zorgverzekeraars voor de basisverzekering volgens de Zvw en deze maatregelen van het CvZ. De nacalculatie voor dure geneesmiddelen wordt ook geschrapt waardoor verzekeraars deze middelen grotendeels uit ‘eigen’ middelen moeten betalen: uit de inkomsten uit verkoop van ziektekostenpolissen met de nominale premie.

  Indien deze dure middelen blijvend worden vergoed binnen de basisverzekering is het met de wettelijke acceptatie plicht makkelijk voor de burgerij om dit krankzinnig zorgstelsel zelf op te blazen: laat de collectieven voor Pompe, Fabry, LSE e.a. ‘dure’ patienten zich bundelen en jaarlijks wisselen van verzekeraar of zolang het nodig is deze te doen omvallen; begin bij Menzis en zie wat de politiek gaat doen. ‘To Big to Fail”? of laat de politiek de zorgverzekeraarsmarkt zijn werk doen, mits die markt bestaat.

  Ambtenarij en politiek en lobby van ZN lijken nu bezig te zijn die stap van collectieven voor te zijn.

  Ondertussen worden al deze in Nederland geschrapte middelen in landen met een ziekenfondssysteem gewoon vergoed; beste risico verevening is ex ante en ex poste met omslag over zoveel mogelijk risicodragers en dat is nog altijd de hele populatie.

  In de USA is er geen budgettering van overheidswege en worden deze middelen onder de USA ziekenfondswetgeving gewoon vergoed.

  Frame van de NL politici en ZN lobby is gestaag aan het afbladderen; zo goed en zo solidair is de NL zorg dus helemaal niet. Fact checken kan geen kwaad.