Dokter aan boord – Pas 2 weken bul

 

Na een oproep eerder dit jaar om over uw ervaringen als ‘Dokter aan boord’ te vertellen, stroomde de redactiemailbox van Arts en Auto vol. Van een extra tussenlanding tot een paracetamolletje, u maakt het allemaal mee. Dit is de bijdrage van Sander Kelderman. Klik hier voor andere vliegverhalen.

 

Ik ben nu vier jaar geleden afgestudeerd als basisarts en kort daarna drie maanden op reis geweest door Zuid-Amerika. Ik vloog met Delta van Amsterdam via Atlanta naar Buenos Aires en na die overstap werd er midden in de nacht een oproep gedaan of er een arts aan boord was. Er bleek een vrouw in het gangpad te zijn gecollabeerd, nadat ze op de wc had overgegeven. Waarschijnlijk een vasovagale collaps, want mevrouw was aanspreekbaar en helder toen ik bij haar kwam. De drie flight attendants die er wat zenuwachtig bij stonden, waren zichtbaar opgelucht dat er iemand op hun oproep reageerde en het “oh doctor, so nice that you are here” was niet van de lucht.

Terwijl ik de hartslag en bloeddruk aan het opmeten was, bukte één van de stewardessen zich naast mij en fluisterde zachtjes in mijn oor: “Doctor, should we land the plane?” Op dat moment voelde ik me in één keer heel eventjes verantwoordelijk voor een vliegtuig vol met mensen en het idee dat ik op dat moment kon besluiten om het vliegtuig aan de grond te laten zetten, terwijl ik nog maar koud twee weken mijn artsenbul op zak had. Ik weet niet meer precies hoe ik reageerde, behalve dan dat mijn hart in mijn keel zat en ik volgens mij iets mompelde in de trant van “No, that’s not necessary, I think she will be fine.”

Delen