Dokter aan boord – veer naar IJsland

Na een oproep eerder dit jaar om over uw ervaringen als ‘Dokter aan boord’ te vertellen, stroomde de redactiemailbox van Arts en Auto vol. Van een extra tussenlanding tot een paracetamolletje, u maakt het allemaal mee. Dit is de bijdrage van voormalig internist Jot Wolthuis. Klik hier voor andere vliegverhalen.

 

Aan boord van de autoveerboot van Denemarken naar IJsland werd omgeroepen of er een arts aan boord was. Ik was de enige. Ik werd gebracht bij een vrouw van middelbare leeftijd, omringd door een grote schare ‘toeschouwers’. Zij leek op het eerste gezicht een insult te hebben, maar er was geen sprake van tongbeet of incontinentie. Volgens mij dus een hysterisch insult. Ik herinnerde mij van de colleges psychiatrie dat hysterie alleen zinvol is als er publiek is. Dus was het van belang patiënt te isoleren in de ziekenboeg. Aldus geschiedde en na een rectiole benzodiazepine kwam zij tot rust en na enkele uren was zij geheel hersteld.

Ik had enige ervaring als scheepsarts op grote Nederlandse driemasters en wat mij opviel was dat de indeling van de apotheek op dit zeevarend schip gelijk was aan wat ik gewend was.

Als dank voor bewezen diensten mochten mijn echtgenote en ik in het luxe restaurant aan boord dineren met alles erop en eraan.

Delen