Dokter aan boord – Twee maal op één vlucht

Na een oproep eerder dit jaar om over uw ervaringen als ‘Dokter aan boord’ te vertellen, stroomde de redactiemailbox van Arts en Auto vol. Van een extra tussenlanding tot een paracetamolletje, u maakt het allemaal mee. Dit is de bijdrage van medicus, jurist en sportvlieger Louk Vencken. Klik hier voor andere vliegverhalen.

 

Voor ik vertel over mijn hulpverlening als dokter aan boord van een 747 op weg naar de VS, is het nuttig u te vertellen dat ik een A1 brevet als privévlieger heb gehad en ongeveer 400 uur cessna’s en andere kleine eenmotorige vliegtuigen bestuurd heb. Op langere vluchten bracht ik altijd, door bemiddeling van de purser, lange tijd in de cockpit door en sprak ik met de vlieger niet alleen over vliegen, maar ook over mijn werk.

Op de bewuste vlucht was ik net weer op mijn stoel terug toen de purser bij mij kwam en zei dat er iemand onwel was en dat hij net van de gezagvoerder gehoord had dat ik arts was en of ik even wilde kijken. In een stoel zat een dame van middelbare leeftijd opgepropt omdat ze nogal dik was, en kennelijk wat kortademig doordat ze nauwelijks meer kon bewegen. Het was niet moeilijk om haar uit haar stoel in beweging te krijgen en nadat zij goed rechtop een aantal passen gelopen had en intussen goed had doorgeademd, was het leed geleden.

Maar ik was nog niet klaar of de purser kwam weer bij mij dit keer met de mededeling dat een jonge vrouw veel klachten leek te hebben. Dat zag er veel ernstiger uit. Ik kon de dame die tussen de twintig en dertig was op de bovenverdieping van de Boeing rustig onderzoeken (de plaats waar ooit de eerste klas was in de 747 was nu leeg) en overwoog een paar diagnoses die mij deden besluiten haar na mijn onderzoek te blijven observeren. Van een eersteklasstoel werd een bed gemaakt en de patiënte kon in elk geval comfortabel verder reizen. Ik bleef ook op de eerste verdieping in haar buurt en bleef zo goed op de hoogte van het verloop. Haar klachten namen af, maar toen we geland waren heb ik haar toch aangeraden met een taxi naar een ziekenhuis in Mexico City te gaan voor verder onderzoek.

Delen