Dokter aan boord – 2 kno-artsen

Na een oproep eerder dit jaar om over uw ervaringen als ‘Dokter aan boord’ te vertellen, stroomde de redactiemailbox van Arts en Auto vol. Van een extra tussenlanding tot een paracetamolletje, u maakt het allemaal mee. Dit is de bijdrage van kno-arts Hendrik Bremer. Klik hier voor andere vliegverhalen.

 

Ik was aan het einde van mijn opleiding tot kno-arts en bevond me in het vliegtuig op weg naar Peru om mijn toen nog vriendin, later echtgenote, op te zoeken (en ook ten huwelijk te vragen) die na haar arts-examen in Cusco een aantal maanden meehielp aan een project met kinderen en om de Spaanse taal te leren.

In het vliegtuig, boven de Atlantische oceaan, werd omgeroepen of er een dokter aan boord was. Ik stond op en ging naar mijn medepassagier die al bij de stewardessen zat. Ook een iets oudere man was opgestaan en kwam er aan.

De passagier zag er bleek en bezorgd uit en was bang een soort van TIA te hebben, mogelijk speelde een paniekaanval mee. Ik vroeg wat dingen uit, groef wat in mijn algemene kennis voor wat neurologisch onderzoek en samen met mijn collega kwamen we er snel achter dat het mee leek te vallen. We konden haar enigszins gerust stellen. De stewardessen waren ons zeer dankbaar en wij kregen een drankje als dank.

Nadat de passagier weer op haar stoel zat praatten wij wat. Toevallig was mijn collega ook kno-arts, werkzaam in Antwerpen, en kende hij mijn collega’s uit Utrecht goed. De stewardessen vroegen ons nog wat over kno en we vertelden voluit. We genoten enigszins van de aandacht. Wat een toeval dat er twee kno-artsen in het vliegtuig naar Lima zitten en opstaan om een casus te behandelen die toch ver van hun bed staat.

In Peru hebben we een mooie tijd gehad, ook een mooie maar zware 5-daagse bergtocht gemaakt en heb mijn vrouw op het strand in Mancora ten huwelijk gevraagd.

Delen