‘De tijd is rijp voor verandering’
De regelgeving in de huisartsenzorg is te ver doorgeschoten en de macht van zorgverzekeraars is te groot. Dat vinden bijna 7900 huisartsen die het manifest Het roer moet om steunen. Jacques de Milliano, huisarts en mede-initiatiefnemer van het manifest, windt er geen doekjes om. “We gaan voor verandering. Als dat niet lukt, gaan we een beetje chaos veroorzaken.”
Tekst: Anouk Brinkman | Beeld: Nout Steenkamp
Welke zorgprofessional herkent het niet? Almaar toenemende administratieve taken, afspraken met zorgverzekeraars die jaarlijks veranderen en kwaliteitsindicatoren waarvan er steeds meer bij komen, met als gevolg meer bureaucratie en minder tijd voor de patiënt. De praktijkvoorbeelden uit het boekje Help de dokter…, die het actiecomité ‘Het roer moet om’ onder collega-huisartsen verzamelde, liegen er niet om. Neem de patiënt met artrose die zelf een spalk van 70 euro moest betalen omdat de huisarts haar niet had verwezen naar de reumatoloog, maar na telefonisch overleg met de specialist zelf de spalk had voorgeschreven. Zelfs na uitleg van de huisarts, met de toelichting dat de twee zorgprofessionals op deze manier zelfs geld hadden bespaard – een verwijzing naar de tweede lijn was uiteraard veel duurder geweest dan de spalk – bleef de zorgverzekeraar bij zijn standpunt. En zo staat het boekje vol met ontstellende voorbeelden. Niet voor niets heeft het actiecomité de steun van bijna 7900 huisartsen (ongeveer driekwart van de totale beroepsgroep) en nog eens ruim 18.000 sympathisanten. Zelfs de minister van VWS, Edith Schippers, gaf vorige maand tijdens een pittig debat tussen huisartsen, zorgverzekeraars, politici en andere stakeholders toe dat huisartsen terecht kritiek hebben op de negatieve effecten van de marktwerking in de eerstelijnszorg. Ook was Schippers bereid om met betrokken partijen hierover in gesprek te gaan.
Lees verder (pdf).
5 reacties
Ik ben blij dat er eindelijk geprotesteerd word tegen de te grote invloed van de zorgverzekeraars. Het is treurig om te zien dat een groep zo een macht heeft gekregen in de gezondheidszorg.
Artsen zijn er om mensen te helpen en kunnen hun tijd beter besteden dan het verrichten van nutteloos administratief werk.
Waarom heeft onze regering het zover laten komen.
Ik wens alle medici sterkte toe in hun poging om dit weer in normale banen te geleiden.
J. Oldenhof
2 juli 2015 / 14:2125 jaar gepens. chirurg. In mijn tijd al begon de ellende met de
” zgn ” zorgverzekeraars
Ik lees alles hieromtrent . het wordt de hoogste tijd dat de zorgverz. van hun ( zelf ontworpen ) voetstuk worden gehaald.
Deskundigheid en inzicht is zeer noodzakelijk
voorhuis
3 juli 2015 / 10:5825 jaar gepens. chirurg. In mijn tijd al begon de ellende met de
” zgn ” zorgverzekeraars
Ik lees alles hieromtrent . het wordt de hoogste tijd dat de zorgverz. van hun ( zelf ontworpen ) voetstuk worden gehaald.
voorhuis
3 juli 2015 / 10:59‘Ook was Schippers bereid om met betrokken partijen hierover in gesprek te gaan’.
En ze zei er direct achteraan; binnen de geldende NL en EU wet en regelgeving!
Prachtig KIRretje; Kluitje in het Riet.
Want de Minister heeft de Eerste Kamer al verzocht om niet in te stemmen met het amendement van SP Leyten e.a. om de winstuitkering door verzekeraars te verbieden.
De Minister verwijst naar het EVRM, 1ste artikel, 1ste protocol; het recht op genot van persoonlijk economisch eigendom.
Zij vindt dat verzekeraars daar ook onder vallen en recht hebben op winstuitkering. De Overheid zou zich een onbetrouwbaar partner tonen indien zij verzekeraars dit grondrecht zou onthouden.
De druk op de markt wordt hierdoor alleen maar versterkt en dat is precies wat de Minister wil. Het BKZ blijft immers van kracht. Er komt geen geld bij om die winst voor de verzekeraars te betalen. Zij moeten dat zien te halen uit het budget door doelmatiger zorg in te kopen. De economische prikkel wordt van stal gehaald en versterkt om verzekeraars nog sterker te stimuleren op prijs in te kopen. Dan past het niet om huisartsen e.a. zorgaanbieders gelijk te geven als zij wel gelijk hebben; gelijk hebben is niet hetzelfde als gelijk krijgen. En dat weet deze Minister als geen ander.
Als het eruit ziet als een Eend, waggelt als een Eend en kwaakt als een Eend, dan is het Kluitje in het Riet.
Jacques de Milliano is niet de enige die de Eend aanziet voor een schoone witte Zwaan.
Dit systeemmodel Zorgstelsel omzetten naar een EU model? Van lelijke Eend naar wondermooie zwaan? Van lelijk Eendje naar wondermooie witte Zwaan?
Dat zit er met deze Minister en dit Ministerie niet in.
ANH Jansen
3 juli 2015 / 18:25Met dat gezellige gekeuvel in de Rode Hoed zal je ook weinig bereiken. Mijn indruk is dat in het bestuurlijke deel van de LHV en er om heen nog te veel mensen zitten met andere agenda’s, ambities en petten op dan die van dienen van hun achterban. We wachten de verassing af…
G K Mitrasing
3 juli 2015 / 22:08