Dit kan beter

Frank van Wijck

NLBeter heeft vanaf het begin aangegeven geen one issue partij te willen zijn die alleen opvattingen presenteert over gezondheidszorg. Relevante communicatie van een politieke partij waarvan de initiatiefnemers twee psychiaters en een cardioloog zijn.

Het is dan ook teleurstellend dat NLBeter nu een eerste paragraaf van haar verkiezingsprogramma publiceert die toch alleen maar over gezondheidszorg gaat. Meer dan een half jaar na de oprichting van de partij hadden we mogen verwachten dat ze, om haar belofte waar te maken, zich inmiddels ook over andere zaken zou uitspreken.

Maar ook inhoudelijk is er teleurstelling. Wat voor de hand liggende retoriek over de coronacrisis – “Als het gaat om beschermend materiaal en testen, zie ik een gebrek aan leiderschap. Zulke dingen moeten in Nederland geregeld worden, we moeten ons niet overleveren aan landen als China en louche leveranciers” – van Esther van Fenema. En verder vooral opvattingen die net zo goed van de PvdA, GroenLinks of de SP hadden kunnen komen. Een eigen geluid ontbreekt vooralsnog. En als Van Fenema zegt dat een precieze opzet nog work in progress is, denk je onwillekeurig toch: had dat dan eerst gedaan.

Een eigen geluid ontbreekt vooralsnog

De Trechter van Dunning die ze noemt, is inhoudelijk een best interessante basis om pakketkeuzes te maken. Maar als NLBeter hierin na de verkiezingen concreet stappen wil gaan zetten, zal ze snel geconfronteerd worden met de politieke werkelijkheid dat met pakketkeuzes maken doorgaans geen publieksprijzen worden gewonnen. Niet voor niets ligt het plan al bijna dertig jaar in een bureaula.

2 Reacties Reageer zelf

 1. anh jansen
  Geplaatst op 15 mei 2020 om 16:54 | Permalink

  “Het lijkt wel alsof veel partijen maar niet (willen) snappen hoe een markt, een markt waarin grootkapitaal positie geeft, werkt”.

  Een citaat op sociale media. Van een directeur van een belangenbehartiger van zorgaanbieders. De KNMP directeur.

  NL Beter zal daarom tegen nogal wat teleurstellingen oplopen.

  De 3 psychiaters kunnen gaan bedenken wat er nu wordt bedoeld met ‘waarin Grootkapitaal positie geeft” .

  Groot Kapitaal. Laissez Faire. Sociaal Darwinisme. Survival of the Fittest. Oer Conservatief. Civil Society. Frame. Schadelast. Dog eat Dog. Nederland.

  Gaan die drie psychiaters en die ene cardioloog daarna een spelletje Divan dansen doen?

  Godbetert. Het is Dog eat Dog en dan kom je met NL beter?

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 15 mei 2020 om 20:51 | Permalink

  Meerdere teleurstellingen, inderdaad. Dat verwacht ik ook. We zijn het zowaar alweer eens heer Jansen de tweede keer al deze week.