Dr. Illusie

Mindf*ck, het tv-programma van Victor Mids, was de afgelopen maanden een kijkcijferkanon. Mids studeerde twee jaar geleden af als basisarts, maar dat hij daar werk van gaat maken, lijkt een illusie. Hij geniet van het succes van zijn ‘neuromagic’: “Dit is nog maar het begin.” 

Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: Marc Deurloo

 

Toen moeder Middelkoop haar zoon op zijn vierde verjaardag verraste met een Hanky Panky goocheldoos, kon zij niet bevroeden wat dat voor gevolgen zou hebben. “Little did she know”, lacht de illusionist (27) die in Nederland met de dag bekender wordt onder zijn pseudoniem Victor Mids. “Alle klassiekers zaten in het pakket, van het inschuifbare toverstafje tot de beker met sponsballetjes. Vanaf die dag ben ik gefascineerd door alles wat met illusionisme te maken heeft. Het werd een diepgewortelde passie, die veel verder gaat dan goochelen.”

03-2015p041bToch koos Mids in eerste instantie niet voor een carrière als illusionist. “Als kind entertainde ik familie en klasgenoten, maar puur als hobby. Ik wilde gaan studeren, net als mijn ouders en oudste zus. Ik overwoog een studie psychologie, maar koos voor geneeskunde. Psychologie speelt daarin ook een grote rol, maar geneeskunde is breder. Je kunt lichaam en geest niet los van elkaar zien en het gaat mij vóór alles om mensen.”

Mids leerde tijdens zijn studie veel over de werking van het brein en zag raakvlakken tussen hobby en studie, tussen illusionisme en wetenschap. Gaandeweg kreeg hij het idee om zijn passies te combineren en onder de noemer ‘neuromagic’ creëerde hij een mix van elementen uit psychologie en geneeskunde met illusionisme. “Ik speelde bij mijn trucs met zaken als tijdelijk geheugenverlies, inattentional blindness en het manipuleren van gedachten.”

Lees verder (pdf).

03-2015p044-045

Delen