Dutch design – Philips biosensor

De COVID-19-pandemie leidt tot een golf van creativiteit en samenwerking in Nederland. Zorgprofessionals, studenten en ondernemers ontwikkelen nieuwe producten en toepassingen die in deze tijd goed van pas komen. In deze aflevering: philips biosensor.

Tekst: Andrea Linschoten

De Philips Biosensor, een draadloze sensor die als een pleister op het lichaam van de patiënt wordt geplakt, meet op afstand lichamelijke functies en voert de data automatisch in het patiëntendossier in. De sensor bestaat al langer, maar de COVID-19-actualiteit brengt hernieuwde aandacht voor deze toepassing.

Klinisch fysicus Job Gutteling uit het OLVG in Amsterdam vertelt: “Wij zijn net klaar met de invoering van de biosensor op de twee cohortafdelingen voor COVID-19-patiënten. Patiënten die op deze afdelingen liggen, zijn niet doodziek, maar het is belangrijk om achteruitgang tijdig te signaleren. Het aantrekken van beschermende middelen kost verpleegkundigen veel tijd en deze middelen zijn schaars, daarom is het een uitkomst om op afstand te kunnen monitoren.” 

Het gebruik van de biosensor op de cohortafdelingen is een pilot die tot augustus loopt. Gutteling: “Ik kan me goed voorstellen dat het gebruik van de biosensor ook iets is voor de langere termijn. In theorie kun je deze toepassing in de hele kliniek gebruiken, wat veel tijd zal schelen. Iets wat met de personele schaarste toch van belang is. En doordat de data automatisch in het patiëntendossier komen, is er ook minder kans op fouten.” 
Meer informatie: philips.nl.

Delen