DVD – 20th Century Women

Eind jaren zeventig van de vorige eeuw was voor schrijvers en filmmakers een periode van bezinning. Teleurstelling voerde hierbij vaak de boventoon, over het doorgeslagen ‘ik-tijdperk’ waarin de ooit zo optimistisch begonnen, vrijgevochten jaren zestig uiteindelijk waren verzand.

Achteraf bezien was dit pessimisme best overdreven, en 20th Century Women zet dit mooi in perspectief. Het verhaal speelt in Californië in 1979, met als hoofdpersoon een gescheiden moeder van midden vijftig met een zoon van 15. Zij delen hun huis, en deels ook (maar niet seksueel) hun leven, met een meisje van 17, een vrouw van eind twintig en een man van tegen de vijftig. Juist dit subtiele spel van zo uiteenlopende generaties maakt duidelijk dat simplistisch generaliseren en moraliseren over leefstijlen van toen zijn doel voorbijschiet. En zorgt voor een geslaagde, mild getoonzette film over vraagstukken van het moderne leven, waarin ernst en humor elkaar goed afwisselen.

20th Century Women – VS, 2016, regie: Mike Mills, hoofdrollen: Annette Bening, Greta Gerwig, Elle Fanning, Lucas Jade Zumann, Billy Crudup

 

Delen