Een raadselachtige verdwijning

Ignace Schretlen
Ignace Schretlen is publicist, beeldend kunstenaar en voormalig huisarts. Lees alle artikelen van Ignace Schretlen

Precies een half jaar geleden werd in deze blog aandacht geschonken aan het plots stoppen van de productie van Denorex RX shampoo. Gegeven de commotie die hierna ontstond, waren hierdoor mogelijk duizenden landgenoten met hardnekkige hoofdhuidklachten gedupeerd. Ik was één van hen. Helaas verdwijnen er regelmatig – tijdelijk of definitief – medicamenten uit de handel, maar voor Denorex RX shampo bestond in ons land geen gelijkwaardig alternatief. Zo word je dus als patiënt in de kou gezet!

Farmaceut GSK gaf als oorzaak aan dat de leverancier van het actieve ingrediënt – een koolteeroplossing – met de productie was gestopt. Pogingen om dit te verifiëren mislukten echter. De communicatie kreeg zelfs een grimmig karakter. De naam van de betreffende leverancier werd geheimgehouden. Door de online apotheek eFarma werd het uit Duitsland afkomstige Tarmed als ‘identiek middel’ als alternatief gepropageerd. Dit bleek echter onjuist. Tarmed bevat 4 procent koolteeroplossing en dit is bijna de helft van Denorex RX shampoo.

Eén van de lezers van de blog – Syl – die zelf ook op onderzoek uitging, schreef bovendien in een reactie op de blog: “Helaas heeft Tarmed een enorme waslijst aan ingrediënten waardoor het een geheel andere samenstelling en dus toch ook een geheel andere shampoo betreft ondanks dat er ook koolteer in zit. Er zitten bovendien ingrediënten in die niet prettig zijn voor mijn hoofdhuid in verband met de gevoelige huid.” Hoe dan ook blijkt dat koolteer voor medicinaal gebruik nog wel leverbaar is. Het is een raadsel waarom GSK deze niet betrekt bij een andere leverancier.

Een inspecteur plaatste als eerste – zij het helaas anoniem – een reactie op de blog: “Elke apotheker in Nederland mag ten behoeve van zijn/haar eigen patiënt, mits op basis van een bewustzijnsverklaring van de voorschrijver waarin de medische noodzaak wordt onderbouwd, een geneesmiddel dat niet in Nederland geregistreerd is, invoeren en ter hand stellen. Regeling Geneesmiddelenwet 3.17. Nu nog die apotheker vinden!”

‘In geneesmiddelenland moet je nooit te vroeg juichen’

Op 1 maart jl. reageerde lotgenoot Syl die teleurgesteld over Tarmed had geschreven nogmaals: “Ik heb intussen een bericht gestuurd naar de Psoriasispatiënten Nederland (…) en heb vandaag bericht ontvangen dat sinds 1 januari een landelijke apotheek de Denorex shampoo nagenoeg namaakt. (…) Hopelijk gaat het om dezelfde samenstelling als Denorex shampoo. Ik ga dit de producent binnenkort vragen.”

In geneesmiddelenland moet je echter nooit te vroeg juichen. Je dient over een welwillende apotheker te beschikken om aan het betreffende middel te komen en dan moet je ook nog maar hopen dat het inderdaad om een identiek alternatief gaat. Mijn apotheker regelde bij mijn huisarts het benodigde recept, legde het contact met de betreffende firma (Infinity Pharma), en zowaar: binnen twee weken kreeg ik het product keurig thuisgestuurd. Zonder bijbetaling!

Omdat apothekers dit soort producten louter voor eigen patiënten mogen bereiden en niet zomaar mogen doorleveren aan collegae, moest ik mij wel bij Infinity Pharma als ‘nieuwe patiënt’ laten inschrijven. Dit heeft echter geen gevolgen voor de relatie met mijn eigen apotheek. Ook dien je ermee akkoord te gaan dat jouw medische gegevens via het LSP (Landelijk Schakelpunt) worden uitgewisseld. Infinity Pharma is dus inmiddels op de hoogte van alle medicatie die ik gebruik en mogelijk nog veel meer.

Het alternatieve product bevat net als Denorex RX shampoo 7,5 procent koolteer en 1,5 procent levomenthol. Ook de aanvullende bestanddelen zijn hetzelfde. Alleen de parfum ontbreekt. Des te opvallender is echter dat de karakteristieke koolteergeur van Denorex RX shampoo bij het alternatief van Infinity Pharma veel minder sterk is, terwijl ook de kleur een fractie lichter is. De houdbaarheid is na openen beperkt tot 180 dagen. Mijn laatste flacon Denorex RX shampoo, die minstens een jaar oud is, kan ­ ook geopend ­ nog mee tot oktober 2023. De tijd moet uitwijzen of de werking van dit alternatief gelijk is aan die van Denorex RX Shampoo.

Met dank aan apothekers mevrouw drs. M. van Laarhoven-van Grinsven en mevrouw drs. A. Groeneveld-van den Brand van Apotheek Rosmalen.

2 Reacties Reageer zelf

 1. Astrid van Es
  Geplaatst op 10 juni 2022 om 01:38 | Permalink

  Dankjewel voor je verhelderende blog. Ook ik zit met hetzelfde probleem. Veel alternatieven gekocht maar niets helpt. Nu heb ik wel koolteershampoo gekocht dat voor dieren wordt gebruikt. Die gebruik 1x per maand. Het ingrediënt koolteer is fus nog gewoon in de handel.

  Nu vroeg ik me af hoe ik aan het betreffende recept voor e-pharma kan komen zodat ik dezelfde bestelling door mijn apotheek kan laten doen.

  Ik zou je er zeer erkentelijk voor zijn.

  Dankjewel

 2. Ignace Schretlen Ignace Schretlen
  Geplaatst op 10 juni 2022 om 09:42 | Permalink

  Bedankt voor de reactie. In het algemeen wordt tegenwoordig het gebruik van het aloude koolteer ontraden. Bij betere alternatieven genieten deze zeker ook de voorkeur. Het probleem is echter dat een bepaalde groep patiënten met hardnekkige hoofdhuidklachten tóch afhankelijk is van shampoo met koolteer.

  Nu er voor Denorex RX shampoo een gelijkwaardig alternatief met koolteer lijkt te zijn, zou ik andere middelen met een koolteer-oplossing – zeker wanneer deze niet zijn gemaakt voor gebruik door mensen – in principe niet gebruiken. Op de eerste plaats moet koolteer geschikt worden gemaakt voor gebruik in medicamenten (voor mensen). Op de tweede plaats moet de juiste concentratie worden gebruikt. Tenslotte moet goed gekeken worden naar de andere bestanddelen.

  In principe mag elke huisarts een recept voor een verantwoord alternatief voor Denorex RX uitschrijven. Mijn persoonlijk advies is echter om de apotheek hierin te laten bemiddelen. Die kent de voorgeschiedenis, kan beoordelen of het alternatief gelijkwaardig is en kent de weg die bewandeld moet worden.

  Om misverstanden te voorkomen: vroeger konden apotheken zélf geneesmiddelen bereiden. De meeste apotheken kunnen en/of doen dat niet meer. Maar bemiddelen met een apothekersbedrijf die dat nog wél kan kunnen ze uiteraard wel.