Alles behalve second best

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Naar aanleiding van mijn blog van gisteren over eHealth ontspon zich op Twitter een discussie over de vraag waarom we überhaupt eHealth zouden moeten willen gebruiken. Is in ons land – waar de zorg zo goed en toegankelijk is – eHealth eigenlijk niet second best, vroeg Geert de Kousemaeker zich af. Bij die opvatting zijn twee kanttekeningen te plaatsen.

In de eerste plaats over toegankelijkheid. De discussie die al enige jaren woedt over dure geneesmiddelen – en waarvoor prominenten Wouter Bos en Gerben Klein Nulent aangeven feitelijk geen oplossing te zien – toont aan hoezeer die toegankelijkheid onder druk staat. En bij ongewijzigd beleid wordt die druk de komende jaren alleen maar groter, zo blijkt uit de recente trendanalyse van het RIVM, die stelt dat de reële zorguitgaven in 2040 twee keer zo hoog zullen zijn als in 2015.

‘Niet eHealth, maar fysieke zorg is volgens mij in veel gevallen second best’

In de tweede plaats dat second best. Dat denk ik toch niet. Voortdurende controle van het ziektebeloop is voor een chronisch zieke onontbeerlijk. Het heeft een enorme impact op je dagelijkse leven als je met de regelmaat van de klok naar het ziekenhuis moet om een aantal functies te laten controleren. Hoe heerlijk is het dan om je smartphone die functies te laten meten en op afstand te laten bijhouden door de internist, zodat je zelf gewoon kunt doorgaan met je dagelijkse leven. Kortom: om de zorg aan je leven te kúnnen aanpassen in plaats van je leven aan de zorg te móeten aanpassen. Laat die zorg zich alsjeblieft beperken tot waar het echt niet anders kan. Want ik denk dat juist die fysieke zorg in heel veel gevallen second best is als je er even over doordenkt.

6 Reacties Reageer zelf

 1. Glenn Mitrasing
  Geplaatst op 12 augustus 2017 om 03:37 | Permalink

  Heerlijk deze flauwekul…

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 12 augustus 2017 om 10:22 | Permalink

  Fijn om te lezen dat je het in ieder geval heerlijk vindt Glenn. Maar mijn lezerspubliek vermaken is natuurlijk niet het doel van mijn blogs. Ik ben dan vooral benieuwd naar het antwoord op de vraag waarom je het flauwekul vindt. Je bent huisarts, wil je dat je patiënten zo vaak mogelijk naar je praktijk komen of wil je dat ze ook bij ziekte zoveel mogelijk hun normale dagelijkse leven kunnen blijven leiden?

 3. Paula de Ruiter
  Geplaatst op 12 augustus 2017 om 13:37 | Permalink

  Zeker geen flauwekul, toekomst wordt duidelijk een andere dan wat we tot op heden gewend zijn. Alle data, kennis etc altijd up to date en voor iedereen bereikbaar. Mooi deze ontwikkelingen en al helemaal geen overbodige luxe gezien de verwachtingen..

 4. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 12 augustus 2017 om 14:27 | Permalink

  Dat ben ik nou eens volledig met je eens Paula.

 5. Glenn Mitrasing
  Geplaatst op 12 augustus 2017 om 14:44 | Permalink

  ja, de vvaa zou een blogger moeten vinden die een blog over je blogs zou willen maken. Je stuk is eenzijdig, staat vol onbesproken
  aannames, net als de RIVM.

 6. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 12 augustus 2017 om 14:49 | Permalink

  Nou Glenn, voel je geroepen zou ik zeggen. Wie de schoen past…