Eindeloos

Frank van Wijck
Frank van Wijck is medisch journalist en houdt als freelancer op maandag, woensdag en vrijdag een weblog bij op de website van Arts en Auto. Lees alle artikelen van Frank van Wijck

Vraag een groep mensen wat nodig is om bestaande problemen in de zorg op te lossen en de kans is groot dat een aanzienlijk deel het antwoord geeft: ‘Er moet meer geld bij’. Blijkbaar bestaat een breed gedragen overtuiging dat geld de Haarlemmerolie is waarmee alle bestaande problemen in de zorg weg te masseren zijn. Wat zou het heerlijk zijn als de wereld echt zo in elkaar zat.

Arbeidseconoom Ronald Dekker (TNO) geeft in een bericht op Zorgvisie voeding aan deze overtuiging. De overheid heeft te weinig middelen vrijgespeeld voor de zorg, vindt hij. Helaas geeft hij geen antwoord op de vraag welke hoeveelheid middelen dan wel voldoende was geweest. Maar tegelijkertijd is het ook wel weer begrijpelijk dat hij dit achterwege laat. Op die vraag bestaat immers maar één antwoord: het is nooit genoeg. Stort geld in de zorg en het gaat op. Vul het aan met nog meer geld en dat gaat ook op.

‘Het grote probleem met meer geld beschikbaar stellen voor de zorg, is dat dit ruimte biedt om meer van hetzelfde te doen’

De vraag naar zorg is oneindig. De Algemene Rekenkamer was niet de eerste partij die de zorg bestempelde als het ‘koekoeksjong’ dat andere publieke uitgaven uit het nest drukt. Wouter Bos deed dit een paar jaar eerder in zijn functie als bestuurder van het VUmc ook al.

Het grote probleem met meer geld beschikbaar stellen voor de zorg, is dat dit ruimte biedt om meer van hetzelfde te doen. Als duidelijk is dat veel dingen in de zorg juist anders moeten – en daarover zijn heel veel mensen het eens – is dat niet zo constructief.

5 Reacties Reageer zelf

 1. Ok
  Geplaatst op 29 juni 2022 om 09:31 | Permalink

  Mee eens Frank, het woord “bodemloze put”, past hier, net als bij andere sectoren ook bij.
  De innovatieve transitie van bijvoorbeeld “Samen werken” naar effectiever, efficiënter en cliëntgerichter “Samenwerken” resulterend in “meer en beter met minder” is zoals ook duidelijk werd bij jouw nog steeds actuele artikel: “een klik en zeker weten …” kent een hoge drempel.
  “Macht en munten” vormen in de zorg een steeds sterkere coalitie.

 2. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 29 juni 2022 om 10:36 | Permalink

  Macht en munten. Mooie alliteratie Ok. Maar vergeet de rol van incidentpolitiek niet. en van krantenkoppen in chocoladeletters.

 3. Ok
  Geplaatst op 29 juni 2022 om 21:34 | Permalink

  Mee eens Frank, om rekening mee te houden. Maar wie met enige macht, ziet dat als zijn taak?

 4. V. van Nederveen
  Geplaatst op 1 juli 2022 om 17:30 | Permalink

  Meer geld gaat in de zorg altijd op, dat is duidelijk.
  Misschien helpt het om minder geld beschikbaar te stellen. En niet een beetje, maar aanzienlijk minder. Want dan moeten er serieuze besluiten worden genomen, en andere zorgconcepten worden verkend.
  Wel eerst even de patiënten informeren dat dit in hun belang is. En ook de politiek niet vergeten.

 5. Frank van Wijck Frank van Wijck
  Geplaatst op 1 juli 2022 om 21:52 | Permalink

  Dat wordt inderdaad tijd. En het lijkt er ook van te gaan komen, gelet op de plannen die nu klaarliggen voor het Integraal Zorgakkoord.