‘Erkenning voor het trauma’

Psycholoog Margreet Krottje (39) heeft acht uur per dag cliënten op de bank met een stevige historie als het gaat om huiselijk geweld en/of seksueel misbruik. Cliënten die niet leven, maar overleven. Cliënten aan wie veel zorgprofessionals hun handen niet durven branden. Krottje: “Mijn cliënten krijgen erkenning voor wat zo traumatisch is geweest.” 

Tekst: Marjan Enzlin Beeld: Studio Oostrum

“Ik ben vanzelf in deze doelgroep gerold toen ik gevraagd werd om orde op zaken te gaan stellen bij een project voor slachtoffers van loverboys in Frankrijk. Ik had daarvoor niet meer dan een lang weekend. Ik kwam ’s nachts om 01.00 uur binnengevallen en trof hulpverleners aan die in alle staten waren, omdat de zaak compleet uit de hand was gelopen. Cliënten die de boel op z’n kop zetten, professionals die de controle volledig kwijt waren. Het was één grote toestand, maar ik wist direct dat ik goed zat. Dat ik iets had met juist deze populatie slachtoffers. Heel gek, maar ik had het gevoel dat ik op een schoolreisje was. Een half jaar later begon ik in Nederland mijn praktijk. Vier dagen per week zitten hier mensen op de bank die slachtoffer zijn van huiselijk en of seksueel geweld.”

Lees verder (pdf).

 

Delen