Eyecatcher Epke

The Flying Dutchman traint in Heerenveen en studeert in Groningen. Met trainingsweken van 25 uur weet Epke Zonderland nog tijd vrij te maken voor een pittige studie als geneeskunde. Al doet hij er wel twaalf jaar over. 

Tekst: Richard Hassink | Beeld: Nout Steenkamp

 

Zeg je Zonderland, dan zeg je turnen. Natuurlijk door eyecatcher Epke, maar ook zijn zus en twee broers hebben een turnverleden. “Het komt allemaal door mijn opa”, zegt Epke. “Hij wilde acrobaat worden en was thuis altijd bezig met gymnastiekoefeningen. Er gaat een verhaal over hem dat hij zelfs een keer op de nok van een dak van de ene naar de andere kant heeft gelopen. Op zijn handen, hè.”

Als 4-jarige ging Epke mee naar gymnastiekwedstrijden van zijn zus en broers. Daar werd zijn talent ontdekt. Volgens Epke zijn er twee dingen die hij mee had. “De eerste is coördinatie. Als een gymleraar iets voordeed, begreep ik meteen hoe het moest. Mijn tweede pluspunt was onbevangenheid. Moest er iets nieuws worden gedaan bij gymnastiek, dan zeiden mijn broers altijd: laat Epke het maar eerst doen. Ik had ook wel angst hoor, maar deed het gewoon. Alhoewel het soms ook misging, dan knalde ik keihard met mijn schenen tegen de stokken.”

Lees verder (pdf).

01S-2015p018-019

Delen