Filodeegtaartjes mozzarella tomaat

Ingrid Omtzigt-van Steijn (40) is diëtist met eigen (duo)-diëtistenpraktijk NutriSupport in Leiderdorp, getrouwd met Michael en moeder van Yolenthe (3) en Elize (1).

Tekst : Monique Bowman

MR-Filodeegtaartjes

 

“Na een werkdag heb ik niet altijd veel tijd om te koken, dus ik zoek graag naar leuke en gezonde gerechten die snel te maken zijn. Onlangs kreeg ik een tijdschriftbon cadeau. Ik heb toen, op aanraden van een collega, een abonnement genomen op delicious. Deze filodeegtaartjes heb ik daaruit, met Pasen heb ik ze voor het eerst gemaakt. Ze zijn erg lekker, makkelijk van tevoren te maken én je kunt ze ook lauwwarm eten, dus ideaal als er vrienden komen eten. Ik verwacht deze hartige taartjes deze zomer dan ook vaak te maken. Zelf serveer ik ze met een mooie gemengde groene salade erbij, met cherry-tomaatjes en rode paprika als kleuraccenten.

Filodeegtaartjes met mozzarella, tomaat en chorizo

(4 personen)

Ingrediënten

  • 1 gedroogde chorizoworst
  • (150 gr, in stukjes)
  • 2 el gehakte basilicumblaadjes
  • 5 eieren, lichtgeklopt
  • 16 vellen filodeeg
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 60 gr boter, gesmolten
  • 70 gr halfgedroogde tomaatjes,
  • uitgelekt en in stukjes
  • 100 gr mozzarella, geraspt

Ook nodig:

  • 4 bakvormpjes van 180-200 ml, ingevet

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bak de chorizo al omscheppend in een droge koekepan met antiaanbaklaag 2-3 minuten op middelhoog vuur tot de stukjes knapperig zijn. Klop de eieren, mozzarella, basilicum, tomaat en de helft van de parmezaan in een kom door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe en roer de chorizo erdoor.

Bestrijk de vellen filodeeg aan één kant licht in met wat gesmolten boter, leg steeds 4 vellen op elkaar en snij ze tot vierkanten van 20 bij 20 cm.

Leg in elk bakvormpje iets verspringend van elkaar de 4 vellen deeg. Laat het deeg royaal overhangen. Verdeel de vulling over de deegbakjes en vouw het overhangende deeg over de vulling. Knip eventueel de punten nog wat bij. Bestrijk met de rest van de boter en bestrooi het met de rest van de parmezaan. Bak de taartjes in 20-25 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze 5 minuten in de vorm rusten. Neem ze uit de vorm en serveer met de salade.

Wijntip Han Sjakes

Sauvignon blanc behoort tot de meest uitgesproken wijndruiven, met zijn intense, bijna agressieve groene geur en smaak. Dit duidelijke en herkenbare smaakprofiel maakt de wijn bij velen geliefd. Hij wordt niet voor niets in alle uithoeken van de wereld gemaakt, van Chili tot Italië, van Nieuw-Zeeland tot Slovenië en van Californië tot Zuid-Afrika.

Pas een jaar of dertig geleden, toen de wijnboeren in Nieuw-Zeeland deze druif massaal gingen verbouwen, begon deze smaakstijl opgang te maken. De oorspronkelijke sauvignon blanc uit de Loirevallei is een heel ander type wijn. Een klassieke Franse wijn, waarbij het terroir, de plaats van herkomst, belangrijker is dan het druivenras. Die staat niet eens op het etiket. De wijn heet Pouilly-Fumé, Sancerre of Menetou-Salon.

De moderne sauvignon is zó dominant aanwezig, dat je de klassieke stijl bijna zou vergeten. De Pouilly-Fumé van Michel Redde (zie tip) is een voortreffelijke aanleiding om je geheugen op te frissen. Het is dezelfde druif, maar een totaal andere wijn. Ik heb er intens van genoten. En hij smaakte uitstekend bij het chorizotaartje met salade.

Vaya Pasada, Rueda, 2011. Geurige Spaanse zomerwijn van verdejo en viura. De verdejo-druif lijkt veel op (moderne)sauvignon blanc. AH verkoopt dezelfde wijn onder de naam Sol y Nieve (€ 4,99, Plus).

Michel Redde, Pouilly-Fumé, La Moynerie, 2011. Heeft alles wat een wijn zich kan wensen; balans, verfijning, kracht, frisheid, gelaagdheid, lengte en een bedwelmend aroma. Denk aan rijp steenfruit, sperzieboontjes en geroosterd brood (circa € 18,-, zie LesGenereux.nl).