Fysio voor fietsers

In zijn Limburgse praktijk ontvangt fysiotherapeut Jacques Peeters uitsluitend wielrenners, mountainbikers en triatleten.

Tekst: Martijn Reinink | Beeld: De Beeldredaktie/Marcel van Hoorn

In de jaren ’90 is Jacques Peeters (46) een verdienstelijk wielrenner. Twee keer wordt hij Nederlands kampioen op de weg, een keer Nederlands kampioen tijdrijden. Toch kan de Limburger niet leven van de sport. “Ik reed vooral in de amateurscene. Een reiskostenvergoeding was vaak het maximale.” Daarom combineert hij het fietsen met de studie fysiotherapie. 

Als Peeters die opleiding afrondt, liggen de banen in Nederland niet voor het oprapen. Hij verkast naar Duitsland. “Daar werkt de fysiotherapeut in opdracht van een arts en stelt hij zelf geen diagnoses.” Omdat hij zich niet senang voelt in dat systeem en de verdiensten niet overhouden, keert hij terug naar Nederland, waar hij een master Evidence Based Practice volgt aan de UvA. Vervolgens komt Peeters bij Bikefitting.com terecht: een bedrijf – in 2012 overgenomen door Shimano – dat meetapparatuur ontwikkelt voor de wielersport. “Ze zochten daar iemand die de koppeling kon maken tussen het mechanische en de mens.” Zo komt Peeters weer in aanraking met de sport waar hij nog altijd gek van is. “Ik fiets nog steeds zo’n 200 kilometer per week.” 

Bij het bedrijf ruikt hij aan het ondernemen. “Ik deed ook wat saleswerk en zag hoeveel vraag er was naar fietspositiemetingen en daarmee samenhangend: hoeveel fietsers fysieke klachten hadden.” Die constatering maakt dat Peeters in 2009 in het diepe springt en een eigen praktijk begint, uitsluitend gericht op fietsers. “Er waren op dat moment maar twee anderen in Nederland waar je terecht kon voor een fietspositie-analyse; ik wilde dat combineren met fysiotherapeutische zorg. Met een videoanalyse kun je kijken wat er ten grondslag ligt aan een fysieke klacht. Dat kan een lichamelijk issue zijn, maar dat kan ook de fietspositie zijn of een combinatie van beide.” 

Vorm van preventie

Voor zijn behandelingen heeft Peeters contracten met zorgverzekeraars. De analyses betalen klanten zelf. “Als je in een vroeg stadium voor een optimale fietspositie zorgt, verklein je de kans op lange behandeltrajecten. Het is een vorm van preventie. Maar zolang ik niet met harde data kan aantonen wat zorgverzekeraars kunnen besparen, gaan ze het niet vergoeden. Dat is een gemiste kans.” 

In de beginjaren doet Peeters het nodige aan promotie. “En een paar profrenners, die dienden als een soort uithangbord, waren klant.” Omdat wielerploegen de afgelopen jaren enorm geprofessionaliseerd zijn en zelf analyses doen, komen er nu nauwelijks nog profrenners naar zijn praktijk, maar een uithangbord heeft de fysiotherapeut ook niet meer nodig. “In het voorjaar en de zomer heb ik een wachttijd van vier tot zes weken.” 

‘In het voorjaar en de zomer heb ik een wachttijd van vier tot zes weken’

Zijn clientèle bestaat uit recreatieve wielrenners, mountainbikers en triatleten. Ze komen uit Limburg, maar ook uit andere provincies en zelfs uit het buitenland. Met klachten die zijn ontstaan of zich uiten tijdens het fietsen en in toenemende mate na fietsongevallen. “Daaraan merk ik dat het drukker wordt in het verkeer. Racefietsen, MTB’s en e-bikes, maar ook steeds meer scooters, motor- en oldtimerclubs bevolken de smalle Limburgse wegen.” 

Peeters heeft inmiddels twee vestigingen, in Geleen en Vijlen, en onderzoekt verdere uitbreidingsmogelijkheden, maar wel onder één voorwaarde. “Ik ben nu elke dag met mijn hobby bezig. Dat moet zo blijven.”

Delen