Geboren verloskundige
Marlies Koers schreef Dagboek van een verloskundige. Het boek is een succes en wordt mogelijk zelfs verfilmd. En hoewel zij er als kind al van droomde ooit auteur te worden, bleek een andere passie toch sterker: “Ik heb het mooiste vak dat er bestaat.”
Tekst: Wout de Bruijne | Beeld: De Beeldredaktie/Diederik van der Laan
Oost west; anderhalve meter van elkaar aan het strand is het best. Voor die ontmoetingsplaats kiezen de interviewer uit Haarlem en de geïnterviewde uit Deventer als na enig gepuzzel met coronaregels de laatstgenoemde bedenkt dat zij die dag ook wel vrienden in Bloemendaal wil bezoeken.
“Ik krijg hier altijd een vakantiegevoel”, zegt Marlies Koers (28), eenmaal aan de koffie op een zonnig strandterrasje. Dat gevoel zal de verloskundige af en toe wel nodig hebben met haar drukke en verantwoordelijke dag- en nachtbaan. “Baby’s houden geen rekening met een coronacrisis”, lacht ze. Maar woorden als druk of zwaar zal Koers zelf niet zo snel gebruiken. “Ik heb het mooiste vak dat er bestaat en ik kom er, ook in het holst van de nacht, altijd graag mijn bed voor uit.” Hoeveel zij van haar werk houdt, blijkt ook uit het boek dat ze erover schreef. De eerste zin in de flaptekst van Dagboek van een verloskundige: ‘Je hebt 20 uur niet geslapen, 10 uur nauwelijks gegeten en je bent bezig met de begeleiding van je tweede bevalling tijdens je 48 uursdienst; welkom in het leven van een verloskundige.’ Maar even verderop valt al snel te lezen dat ze met haar boek een ode aan het vak wil brengen. “Niet alleen aan de verloskunde”, vult Koers aan, “ook aan de gynaecologie, de kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg.“
Schrijven deed zij als kind al graag. “Het was een van mijn wensen om schrijver te worden. Ik droomde ervan in een boekwinkel mijn eigen boek te zien liggen.” Maar nog liever werd Koers, mede geïnspireerd door haar moeder die kraamverzorgster is, verloskundige. Dat wilde zij zó graag dat ze op de middelbare school van 5 vwo naar 5 havo overstapte zodat zij een jaar eerder met de opleiding tot verloskundige kon beginnen.
Toen zij in 2013 verloskundige werd, bleef ze daarnaast doorschrijven, onder meer blogs voor online oudermagazine Kids & Kurken. Vanaf haar toetreding in 2015 tot maatschap Baren & Zo in Deventer, maakte Koers een jaar lang wekelijks persoonlijke notities van haar werk. Haar blogs op Kids & Kurken trokken ondertussen de aandacht van een literair agent en hij vroeg haar of hij ook de aantekeningen mocht lezen. Lang verhaal kort, inmiddels ligt Dagboek van een verloskundige sinds dit voorjaar in de winkel, a dream come true. “Overigens”, haast de auteur zich te zeggen, “mensen hoeven niet bang te zijn dat hun persoonlijke verhaal er met naam en toenaam in staat. Ik heb gebeurtenissen steeds gemixt op basis van verhalen van minimaal drie mensen. Het is ook niet letterlijk een dagboek, meer een bundeling van columns en notities. Ik wil vooral het grotere verhaal vertellen, laten zien hoe mooi dit vak is.”
‘Baby’s houden geen rekening met een coronacrisis’
Dat lijkt aardig te lukken want Koers was dit jaar her en der te zien in bladen en via social media en ze zat aan tafel bij Beau van Erven Dorens in zijn tv-programma op RTL4. En, nog opvallender, er werd al gesproken over een verfilming toen het boek nog niet eens uit was. De onderhandelingen zijn nog gaande op moment van schrijven.
“Het is bizar, ik weet niet wat me overkomt”, zegt Koers, nog steeds overdonderd. Ze denkt dat de belangstelling mede wordt veroorzaakt door gebrek aan narratieve non-fictie in de sector. “Er is vooral informatieve literatuur. Mijn boek is meer een roman, maar is indirect ook wel informatief via de personages.”
Ondanks het succes, is zij resoluut als ze de keuze tussen schrijver of verloskundige krijgt voorgelegd. “Ik wil misschien nog wel een volgend boek schrijven, maar ik wil zeker aan het bed blijven.” Wel zou Koers binnen de verloskunde te zijner tijd een bredere rol willen spelen. “Het werk is sowieso al zoveel meer dan, bot gezegd, kindje aanpakken en doorgeven. Als je alleen denkt aan baby’s knuffelen, wat hoe dan ook niet standaard gebeurt, moet je geen verloskundige worden. Met die bredere rol bedoel ik: als ik nog een keertje hardop mag dromen, zou ik van mijn naam ooit een merknaam willen maken. Een soort platform met bijvoorbeeld boeken, beeldmateriaal, lezingen en een online-community voor positieve geboortezorg.”
Dat laatste is voor Koers geen loze marketingkreet. “Ik vind dat er in ons land te veel negativiteit is op het gebied van de geboortezorg. Zo is er bijvoorbeeld een ongenuanceerde uitvergroting van sterftecijfers en ligt de werkverhouding tussen verloskundige en gynaecoloog vaak onder vuur. De hele eerste lijn in de geboortezorg zou volgens de critici in het ziekenhuis moeten komen. Ik ben het daar totaal niet mee eens. In Deventer en brede omgeving zie ik alleen maar fantastische samenwerking. Wij zitten als een van de weinigen in Nederland met elkaar in een Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO), de Geboortezorg Salland. Dat is een grote meerwaarde voor de cliënten.
‘Ik zou van mijn naam ooit een merknaam willen maken, als platform’
Bij de klant zit volgens Koers ook enige negativiteit door toenemende angst voor een natuurlijke bevalling. “Dit komt veelal door horrorverhalen over lange, pijnlijke bevallingen die onderling en in de media, vaak onbetrouwbaar, rondgaan. Als BN-ers in de media hun pijnstilling bij het bevallen roemen, dan weet ik het alweer. Krijg ik daarna allemaal verzoeken om pijnstilling.”
De schrijvende verloskundige is er niet tegen om gaandeweg te verdoven als het baren te moeilijk of pijnlijk is, maar ze vindt het jammer als daar voor aanvang al om wordt gevraagd. “Pijn is een natuurlijke functie om de ‘hormonencocktail’ op gang te brengen”, weet Koers, “maar remt tegelijk af om grotere lichamelijke beschadigingen te voorkomen. Een ruggenprik geeft meer kans op de noodzaak van antibiotica of een kunstverlossing.” En dat wil Koers voorkomen. “Het is belangrijk dat vrouwen niet angstig zijn en in de juiste flow komen. Ons lichaam is ideaal voor een bevalling, dat zie ik echt zo. Bevallen is topsport maar vrouwen zijn zó krachtig. Wel moeten ze zich goed voorbereiden en zich gesteund voelen. Ik sta hen daarin graag bij. Kinderen moeten een goede start krijgen. Daar wil ik bij helpen. Voor mij is er niets mooiers dan deze grote gebeurtenis in een mensenleven.”
Het boek is verkrijgbaar in de (online) boekhandel voor € 20,99, Uitgeverij Spectrum.